Zdrowie i dieta

Sezonowe ciasto ucierane ze śliwkami według Ani Starmach. Przygotowanie zajmuje jedynie godzinkę

Published on

Ania Starmach cieszy się ogromnym autorytetem kulinarnym w naszym kraju. Polacy chętnie sięgają po jej przepisy i nic w tym dziwnego. Jurorka programu MasterChef niejednokrotnie udowodniła, że można przygotować pyszny i szybki posiłek, nie znając się na kuchni i gotowaniu. Sprawdźmy przepis Ani na sezonowe ciasto ucierane ze śliwkami.

Właściwości śliwek

Sezon na śliwki trwa. Nic w tym dziwnego, że wiele z nas szuka ciekawych, kulinarnych przepisów z ich użyciem. Fioletowe, czerwone i żółte, do wyboru do koloru. Wszystkie z nich posiadają wiele właściwości, a ich spożywanie ma wiele zalet. Śliwki chronią przed chorobami, zmniejszają poziom cukru we krwi, regulują wypróżnienia, wpływają pozytywnie na zdrowie kości, korzystnie wpływają na zdrowie serca, mogą poprawiać funkcje poznawcze mózgu a nawet zmniejszają stan zapalny.

ZOBACZ TAKŻE: Sezon na grzyby trwa w najlepsze! Ania Lewandowska podzieliła się ciekawym przepisem – główną rolę grają grzyby!

Ciasto ze śliwkami Ani Starmach

Przepis Ani Starmach na ucierane ciasto ze śliwkami

Pod koniec wakacji Anna Starmach sierpnia podzieliła się ze swoimi obserwatorami na Instagramie ciekawym przepisem na sezonowe ciasto ucierane ze śliwkami. Jak sama przyznała, do jego przygotowania wystarczy jedynie godzinka czasu. Jak dodała, jest to według niej “najlepsze CIASTO UCIERANE na świecie!”. Wielkim plusem jest prostota jego wykonania, co oznacza, że przyrządzi je każdy, nawet kulinarny laik. Sami zobaczcie!

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Utrzyj ręcznie lub w robocie kuchennym masło z cukrem.
  • Dodaj obie mąki, proszek, cukier waniliowy oraz jajka. 
  • Wyrób ciasto.
  • Śliwki umyj, pokrój na pół i usuń pestki oraz ogonki.
  • Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch ułóż połówki owoców i posyp je kruszonką.
  • Włóż na godzinę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.

ZOBACZ TAKŻE: Sernik wiedeński według Anny Starmach! Idealny przepis na ostatni dzwonek

Gotowe! Smacznego!

Źródło: Instagram Anny Starmach

Click to comment

Exit mobile version