Moda i uroda

Biotyna – jak działa i co warto o niej wiedzieć?

Published on

Witaminy są grupami związków chemicznych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedną z takich substancji jest biotyna, dobrze znana pod względem swoich właściwości wspierających kondycję włosów, skóry i paznokci, jednak nie są to jedyne jej zalety. Dowiedz się więcej na temat biotyny i jej znaczenia dla ciała!

Czym jest biotyna? 

Witaminami określa się organiczne związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego powstawania, rozwoju i wzrostu organizmu, a także zachowania zdrowia. Dzieli się je na te pochodzenia naturalnego (wytwarzane częściowo w organizmie) oraz pochodzenia syntetycznego, czyli takie, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Inny podział uwzględnia witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie, a tym samym lepiej lub słabiej magazynowane w ciele.     

Biotyna jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie. Wchodzi w skład tzw. witamin z grupy B. Można spotkać ją również pod innymi nazwami, takimi jak witamina H, witamina B7 i koenzym R. Ostatnie określenie nawiązuje do jej właściwości, czyli udziału w wielu przemianach zachodzących w organizmie. Nieco lepiej znamy biotynę jako składnik suplementów diety wspierających włosy, skórę i paznokcie, takich jak np. Vitapil. Mniej natomiast wiemy o jej pozostałych właściwościach i obecności w przyrodzie. 

Dlaczego biotyna jest niezbędną witaminą? 

Bez biotyny wiele podstawowych procesów zachodzących w organizmie nie mogłoby się odbyć. Już od momentu poczęcia związek ten oddziałuje na prawidłowy rozwój płodu, a w późniejszym czasie na wzrost i rozwój. Co więcej, biotyna wpływa na pracę jąder, więc bez jej udziału poczęcie nie byłoby możliwe. 

Witamina ta bierze udział m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych, aminokwasów i węglowodanów. Wyjaśniając – stabilizuje stężenie glukozy we krwi, pozwala na rozkład tłuszczów i cukrów. Tym samym jest składnikiem niezbędnym dla dalszych procesów z udziałem wymienionych substancji. 

Ponadto biotyna razem z witaminą K warunkuje prawidłową krzepliwość krwi. Proces ten zachodzi prawidłowo dzięki ich udziałowi w syntezie protrombiny. Jako ważną właściwość witaminy B7 warto wymienić także wsparcie procesów regeneracyjnych organizmu. Szczególnie ważna jest również dla układu nerwowego, szpiku kostnego, błony jelitowej i gruczołów łojowych. Są to kluczowe elementy organizmu, których wszelkie zaburzenia oddziałują negatywnie na ogólny stan zdrowia.   

Jak biotyna działa na włosy, skórę i paznokcie? 

W kwestii urody biotyna bywa postrzegana jako jedna z ważniejszych witamin, chociaż oczywiście stan skóry, błon śluzowych, włosów czy paznokci zależy także od wielu innych, równie ważnych związków. 

Osoby, którym zależy na zachowaniu urody, powinny dbać o prawidłowy poziom wszystkich niezbędnych witamin w organizmie poprzez praktykowanie zbilansowanej diety. Natomiast sama biotyna jest istotna, ponieważ dzięki niej paznokcie stają się mocne, włosy szybciej rosną, a skóra staje się gęsta i sprężysta. 

Czym objawia się niedobór biotyny? 

Biotyna jest stosunkowo łatwo dostępną substancją pod względem występowania w pożywieniu. Jej deficyt zdarza się więc rzadko. Na niedobory tej witaminy szczególnie narażone są osoby starsze, z chorobami jelit, a także przyjmujące leki zaburzające jej wchłanianie (np. antybiotyki, leki przeciwpadaczkowe) lub narażone na nadmierny wysiłek fizyczny. 

Poziomem witaminy H w organizmie powinny zainteresować się szczególnie osoby, które mają problem z rozdwajaniem i kruszeniem paznokci, nadmiernym wypadaniem włosów czy skłonnością do powstawania podrażnień i wykwitów skórnych. Do innych możliwych objawów niedoboru biotyny należą:

  • przewlekłe osłabienie;
  • uczucie senności w ciągu dnia;
  • pogorszenie samopoczucia;
  • bóle mięśni;
  • drętwienie nóg i rąk;
  • spadek apetytu;
  • wysokie stężenie cholesterolu;
  • nawracające zapalenie spojówek.

Źródła biotyny w pożywieniu 

Dobowe zapotrzebowanie organizmu na biotynę wynosi od 0,015 do 0,3 mg, w zależności m.in. od wieku, płci, masy ciała, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej czy indywidualnych potrzeb. Witaminę tę należy każdego dnia dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Największe jej stężenie zawierają produkty, takie jak np.:

  • żółtka jaj;
  • wątroba;
  • mleko i przetwory mleczne, głównie żółty ser;
  • drożdże winne;
  • otręby;
  • soja;
  • mąka razowa;
  • ryby;
  • oleje, np. rzepakowy;
  • orzechy włoskie, migdały;
  • owoce: brzoskwinie, banany, winogrona, arbuzy;
  • warzywa: pomidory, marchewka, szpinak, groch;
  • czekolada.
Click to comment

Exit mobile version