Zdrowie i dieta
Czego nie podawać na weselu? Izabela Janachowska zdradziła, jakie potrawy wykreślić z menu!
Izabela Janachowska zdradziła, jakich dań powinniśmy unikać podczas weselnych przyjęć z różnych przyczyn. Co ciekawsze, wśród wielu potraw, których mogliśmy się spodziewać znajdują się i te, które w ostatnim czasie cieszą się wielką popularnością na wielu weselnych stołach. Zobaczcie, co znajduje się na liście zakazanych potraw według Izabeli Janachowskiej.
Kilka słów o Izabeli Janachowskiej
Izabela Janachowska to jedna z najbardziej popularnych ślubnych ekspertek w naszym kraju.
W trakcie przygotowań do swojego ślubu, który odbył się w 2014 roku zainteresowała się organizacją ceremonii ślubnych i przyjęć weselnych. Nowa pasja sprawiła, że rozpoczęła prowadzenie bloga o tematyce ślubnej Wedding Dream by Izabela Janachowska, na którym dzieli się z czytelnikami sporą dawką porad i inspiracji. Następnie tworzyła programy o tej tematyce oraz kanał na portalu Youtube, który poświęciła tematyce ślubnej. Na swoim koncie ma również serię e-booków, jest ambasadorką targów, oraz autorskiej kolekcji sukien ślubnych.
ZOBACZ TAKŻE: Izabela Janachowska w sukni własnego projektu. Wygląda obłędnie!
Zakazane potrawy weselne
Nic więc dziwnego, że lata pracy w tematyce ślubnej sprawiły, że jej porad słucha tysiące Polaków przygotowujących się do ślubów. Sprawdźmy zatem, co według Izabeli Janachowskiej nie powinno trafić na weselne stoły.
Przede wszystkim na weselnych stołach nie powinny znaleźć się potrawy, które zawierają surowe jajko i ryby, a co za tym idzie szybko się psują, przebywając poza lodówką. Izabela Janachowska zwraca uwagę na tatara i sushi, które w ostatnim czasie coraz częściej można spotkać na weselach:
“Pamiętaj, że często dania weselne stoją na stołach wiele godzin, więc podczas upału, może to być zbyt ryzykowne. A Ty nie chcesz przecież zaszkodzić sobie i gościom. Surowe mięso lub ryby mogą stać się źródłem wielu, niebezpiecznych bakterii, jak np. salmonelli. Sushi to także ryzyko spożycia pasożytów lub metali ciężkich. Niebezpieczne mogą być wszystkie dania z surowym jajem, które często są powodem ostrych zatruć pokarmowych”
Janachowska odradza podawania dań, które są ciężkostrawne, czyli tych, zawierających: grzyby, rośliny strączkowe, produkty wzdymające i mleczne. Ekspertka ślubna uważa, że goście mogą czuć się po nich niekomfortowo.
Janachowska uważa, że weselne potrawy powinny pozbawione być czosnku ze względu na nieprzyjemny zapach po jego spożyciu oraz czerwony barszcz ze względu na plamy, jakie zostawia na białych obrusach:
“Przypomnij sobie, jak czasem wygląda obrus po Wigilii, na której podajemy barszczyk. Czerwone plamy widać z daleka. Nie chcesz chyba, żeby tak wyglądały pięknie przybrane stoły na Twoim weselu”
Na liście zakazanych potraw Janachowskie znalazły się również owoce morza oraz sałatki z majonezem, które mogą prowadzić do problemów żołądkowych.
A Wy, co uważacie?
Źródło: weddingdream.com, Instagram Izabeli Janachowskiej