Rozrywka
“Kuchenne rewolucje” w Rybniku: “Don Martinez” to teraz “Siała Baba Mak”. Oto menu Magdy Gessler!
Restauracja Don Martinez w Rybniku na Śląsku, znana do tej pory z kuchni meksykańskiej, znalazła się w poważnych tarapatach finansowych. Sygnały alarmowe odezwały się, gdy do akcji wkroczyła znana restauratorka, Magda Gessler, która postanowiła wrócić do śląskich korzeni. Jak przebiegła rewolucja w Rybniku? Don Martinez zmieniła się w swojską restaurację Siała Baba Mak.
Kuchenne rewolucje w Rybniku
Historia Don Martinez sięga czasów poprzedniego właściciela, jednak to 51-letnia Renata, mająca 4-letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, przejęła stery. Rozpoczynając jako skromna pomoc kuchenna, wspięła się na szczyt, zostając właścicielką. Niestety, mimo starań i organizacji cateringu oraz imprez, restauracja boryka się z niedoborami finansowymi, co skutkuje brakiem środków na wypłaty pracowników.
Magda Gessler, prowadząca program Kuchenne rewolucje, szybko wyczuła źródło kłopotów. Nie tylko smaki potraw nie spełniały oczekiwań, ale i higiena w kuchni pozostawiała wiele do życzenia. Dodatkowo, atmosfera między personelem nie sprzyjała efektywnej pracy.
Po gruntownej analizie sytuacji, Gessler postanowiła przeprowadzić rewolucję z prawdziwego zdarzenia, bo po kuchni meksykańskiej nie zostało ani śladu. Restauratorka zamiast zostać przy meksykańskich korzeniach, zwróciła się ku lokalnym tradycjom kulinarnym, proponując kuchnię śląską jako rozwiązanie na kryzys właścicielki.
Restauracja Don Martinez to teraz Siała Baba Mak
W trakcie 3. odcinka Kuchennych rewolucji Gessler zaszokowała nie tylko właścicielkę, ale i pracowników, prezentując autentyczne smaki regionu. Meksykańskie dania ustąpiły miejsca polskim specjałom, takim jak krupniok czy golonka w miodzie z tradycyjnymi kopytkami.
Menu restauracji Siała Baba Mak zostało odświeżone, wprowadzając “Dania Magdy” – autorskie potrawy Magdy Gessler, wśród których królują lokalne smaki i tradycyjne receptury. Wśród nich znajdziemy:
- Swojski krupniok z zapiekanym jabłkiem faszerowany miodem i musztardą – 26 zł
- Krupnik na bogato z szarpaną wołowiną, suszonymi grzybami oraz żołądkami z gęsi – 29 zł
- Golonko w miodzie z ciapkapustą oraz markowymi kopytkami – 62 zł
- Śląski kołocz z makiem z makowym parfait z bakaliami 19 zł
Czy rewolucja Gessler zakończy się sukcesem? Pierwsze oznaki zmiany są obiecujące. Świetlana przyszłość restauracji Siała Baba Mak na Śląsku wydaje się być w zasięgu ręki, o ile załoga przyjmie zmiany z otwartymi ramionami i gotowością do pracy.
Źródło: horecatrends.pl / Instagram / Facebook