Zdrowie i dieta

Marynowane grzyby według Magdy Gessler! W czym tkwi sekret gospodyni “Kuchennych Rewolucji”?

Published on

Magda Gessler to niekwestionowanie jedna z najpopularniejszych restauratorek w naszym kraju. Od lat cieszy się ogromnym kulinarnym autorytetem. Nic więc dziwnego, że szukając przepisów na różne dania, chętnie sięgamy po te, spod jej pióra. Z racji trwającego sezonu na grzyby sprawdźmy, jak przyrządza je gospodyni Kuchennych Rewolucji.

Przepisy Gessler

Magda Gessler od lat zajmuje stabilne miejsce w polskim show-biznesie. Wiele osób uwielbia program Kuchenne Rewolucje, w którym pełni rolę gospodyni. Magda nie tylko odwiedza upadłe restauracje, ale przede wszystkim stara się przywrócić lokalom dawny blask. Kucharze uczą się pod jej okiem gotowania, a właściciele zarządzania personelem oraz restauracją. Reklama przy Kuchennych Rewolucjach sprawia, że lokale te chętnie odwiedzane są przez gości, a restauratorzy stają na nogi po wizycie i pomocy Magdy Gessler.

Magda Gessler, która również jest właścicielką prestiżowych lokali, uważana jest za jeden z największych autorytetów w polskiej gastronomii. Nic w tym dziwnego, jej restauracja odwiedzane są przez największe gwiazdy nie tylko polskie, ale i zagraniczne. Dodatkowo Gessler chętnie dzieli się przepisami z internautami, którzy chętnie sięgają po wskazówki królowej Kuchennych Rewolucji.

ZOBACZ TAKŻE: Sezon na grzyby trwa w najlepsze! Ania Lewandowska podzieliła się ciekawym przepisem – główną rolę grają grzyby!

Przepis na marynowane grzybki według Magdy Gessler

Z racji trwającego sezonu na grzyby zapewne wielu z Was skorzysta chętnie z przepisu Magdy Gessler. Co ciekawsze, sekret w jej przepisie tkwi w jednym składniku, który odmienia całkowicie ich smak.

Sekret tkwi w zamianie octu. Zamiast standardowego octu do marynowania grzybów, Magda Gessler używa octu jabłkowego.

Oto składniki, niezbędne do przygotowania marynowanych grzybków Gessler:

Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 1 cebulka
  • 1 marchewka
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
Magda Gessler

Przygotowanie krok po kroku

  • Grzyby oczyść i opłucz.
  • Następnie zalej zimną wodą, zagotuj, usuń pianę, dodaj trochę soli i dotuje przez około 30 minut.
  • Grzyby wyjmij łyżką cedzakową.
  • Przełóż je do wyparzonych słoików.
  • Obierz cebulę, pokrój ją w krążki.
  • Obierz marchewkę, pokrój w słupki lub talarki – według upodobania.
  • W garnku zagotuj wodę z octem.
  • Dodaj warzywa i przyprawy, a następnie gotuj przez 5 minut.
  • Gorącą zalewą zalej grzyby.
  • Do każdego słoika włóż warzywa i przyprawy.
  • Zamknij szczelnie słoiki.
  • Ustaw je na pokrywkach.
  • Marynowane grzybki pozostaw do wystygnięcia.

Smacznego!

Źródło: Instagram

Click to comment

Exit mobile version