Zdrowie i dieta
Marynowane grzyby według Magdy Gessler! W czym tkwi sekret gospodyni “Kuchennych Rewolucji”?
Magda Gessler to niekwestionowanie jedna z najpopularniejszych restauratorek w naszym kraju. Od lat cieszy się ogromnym kulinarnym autorytetem. Nic więc dziwnego, że szukając przepisów na różne dania, chętnie sięgamy po te, spod jej pióra. Z racji trwającego sezonu na grzyby sprawdźmy, jak przyrządza je gospodyni Kuchennych Rewolucji.
Przepisy Gessler
Magda Gessler od lat zajmuje stabilne miejsce w polskim show-biznesie. Wiele osób uwielbia program Kuchenne Rewolucje, w którym pełni rolę gospodyni. Magda nie tylko odwiedza upadłe restauracje, ale przede wszystkim stara się przywrócić lokalom dawny blask. Kucharze uczą się pod jej okiem gotowania, a właściciele zarządzania personelem oraz restauracją. Reklama przy Kuchennych Rewolucjach sprawia, że lokale te chętnie odwiedzane są przez gości, a restauratorzy stają na nogi po wizycie i pomocy Magdy Gessler.
Magda Gessler, która również jest właścicielką prestiżowych lokali, uważana jest za jeden z największych autorytetów w polskiej gastronomii. Nic w tym dziwnego, jej restauracja odwiedzane są przez największe gwiazdy nie tylko polskie, ale i zagraniczne. Dodatkowo Gessler chętnie dzieli się przepisami z internautami, którzy chętnie sięgają po wskazówki królowej Kuchennych Rewolucji.
ZOBACZ TAKŻE: Sezon na grzyby trwa w najlepsze! Ania Lewandowska podzieliła się ciekawym przepisem – główną rolę grają grzyby!
Przepis na marynowane grzybki według Magdy Gessler
Z racji trwającego sezonu na grzyby zapewne wielu z Was skorzysta chętnie z przepisu Magdy Gessler. Co ciekawsze, sekret w jej przepisie tkwi w jednym składniku, który odmienia całkowicie ich smak.
Sekret tkwi w zamianie octu. Zamiast standardowego octu do marynowania grzybów, Magda Gessler używa octu jabłkowego.
Oto składniki, niezbędne do przygotowania marynowanych grzybków Gessler:
Składniki
- 1 kg grzybów leśnych
- 1 cebulka
- 1 marchewka
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- kilka listków laurowych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie krok po kroku
- Grzyby oczyść i opłucz.
- Następnie zalej zimną wodą, zagotuj, usuń pianę, dodaj trochę soli i dotuje przez około 30 minut.
- Grzyby wyjmij łyżką cedzakową.
- Przełóż je do wyparzonych słoików.
- Obierz cebulę, pokrój ją w krążki.
- Obierz marchewkę, pokrój w słupki lub talarki – według upodobania.
- W garnku zagotuj wodę z octem.
- Dodaj warzywa i przyprawy, a następnie gotuj przez 5 minut.
- Gorącą zalewą zalej grzyby.
- Do każdego słoika włóż warzywa i przyprawy.
- Zamknij szczelnie słoiki.
- Ustaw je na pokrywkach.
- Marynowane grzybki pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!
Źródło: Instagram