Zdrowie i dieta
Fit orzechowiec według Ewy Chodakowskiej! Idealna propozycja na świąteczny stół!
Trenerka zadbała o to, by wszyscy, którzy nie chcą porzucać diety w świąteczny czas, mogli skosztować coś równie słodkiego i pysznego. Zobaczcie przepis Chodakowskiej na fit orzechowca. Na pewno przypadnie Wam do gustu a przygotuje go nawet największy kulinarny laik.
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. W naszych domach pojawiły się już pierwsze dekoracje, wielu z nas zdecydowało się udekorować choinkę, a duża część osób szykuje pierwsze potrawy i przepisy, które wykorzystamy tuż przed samą wigilią. Na stołach w ten wyjątkowy dzień staną tradycyjne potrawy, które goszczą praktycznie w domu każdego z nas. Są nimi barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, różnego rodzaju ryby, a w tym na pewno karp i śledzie. Jak co roku, przydadzą się również słodkie dania, które będą świetną alternatywą po wigilijnej kolacji lub idealnie sprawdzą się do kawy i herbaty w pozostałe, świąteczne dni, kiedy nasze domy odwiedzi rodzina czy przyjaciele.
Zobacz także: Bezglutenowe pierniczki od Lewej! Pyszności!
Pomysł na zdrowe ciacho od Ewy Chodakowskiej
Choć wiadomo, że przez ten czas nie powinniśmy zwracać uwagi na kalorie, wiele z nas szuka przepisów, które nie zaprzepaszczą jego starań o wymarzoną sylwetkę. Jeśli jesteście w tym gronie w Waszą stronę wyszła Ewa Chodakowska, która proponuje Wam lżejsze przepisy świąteczne. Wśród nich znajdziecie przepis na fit orzechowca, który znajduje się w jej książce „Fit and Sweet”. Zobaczcie, jak przyrządzić go krok po kroku. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki
- Mąka kukurydziana 1 i 1/3 szklanki [150g]
- Olej rzepakowy 2 łyżki [20g]
- Żółtka jaj – 3 sztuki
- Jaja kurze całe – 1 sztuka
- Masło orzechowe bez soli – 4 łyżki [100g]
- Daktyle bez pestek – 25 sztuk [125g]
- Orzechy ziemne bez soli – 1/2 szklanki [120 g]
- Gorzka czekolada (powyżej 80 % kakao) – 1/2 tabliczki [50g]
Sposób przygotowania:
Mąkę połącz z olejem, żółtkami, jajkiem i wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć).
Foremkę keksówkę o wymiarach 25×13 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż do niej ciasto i dokładnie je ugnieć.
Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym 180st. C.
Daktyle zalej wrzącą wodą (250 ml) i odstaw na 10 minut.
Upieczone ciasto wystudź.
Odsącz daktyle, zblenduj je i odstaw na kilka minut, by wystygły.
Upieczony spód posmaruj masłem orzechowym.
Na to połóż masę daktylową.
Ułóż orzechy i włóż na 15 minut do zamrażarki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Wyjmij ciasto z zamrażarki i polej je czekoladą.
Pokrój na 10 kawałków.
Przechowuj w lodówce.
Życzymy smacznego!
Źródło: Instagram Ewy Chodakowskiej