Bezglutenowe pierniki przepisu Ani Lewandowskiej. Jak zrobić?

14 grudnia 2021
Przez: : W.M.

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Jeśli szukacie pysznego i sprawdzonego przepisu na pierniczki w wersji bezglutenowej, koniecznie zapoznajcie się z propozycją od Ani Lewandowskiej.

Ania Lewandowska

Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smaku i zapachu pysznych pierników. Jak przyrządzić je w wersji bezglutenowej?

Zdecydowanie warto skorzystać z rad Anny Lewandowskiej, która dziś jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie zdrowego trybu życia. Żona Roberta od lat pokazuje, jak dbać o swoje zdrowie i wygląd nie tylko z pomocą regularnych ćwiczeń, ale także zdrowych posiłków.

Zobacz także: Zdrowy makowiec Ani Lewandowskiej.

Ania od dawna prezentuje swoim fanom, jak gotować pysznie, a do tego zdrowo. Już kilka lat temu Lewandowska podzieliła się z czytelnikami swojego bloga Healthy Plan by Ann przepisem na autorskie pierniczki w wersji bezglutenowej.

Bezglutenowe pierniki od Ani Lewandowskiej

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki cukru kokosowego Foods by Ann/ miód (dodać może mniej słodu 0 wedle smaku i upodobań)
  • 5- 6 łyżek masła klarowanego/ olej kokosowy Foods by Ann
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sody

Sposób przygotowania pierniczków od Lewandowskiej:

Nagrzać parkanik do 170 stopni. Masło ubić z jajkami, a suche składniki wymieszać w osobnej misce. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Powstałe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na pierniki z lodówki, rozwałkować i wyciąć ciasteczka. Powstałe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut.

Smacznego!

źródło: Instagram Anny Lewandowskiej/blog hpba

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej