Zdrowie i dieta
Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na mazurka w wersji FIT!
Na pewno większość z Was zastanawia się, czym mogłoby zaskoczyć swoich gości podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli szukacie dobrych, a zarazem zdrowych i niskokalorycznych przepisów na smakołyki w wersji fit, z pomocą przychodzi małżonka Roberta Lewandowskiego, która co roku na swoim blogu publikuje wielkanocne przepisy. Bez wątpienia wśród nich wyróżnia się mazurek w zdrowej wersji. Zobacz przepis, którym podzieliła się Ania Lewandowska.
Święta w domu Lewandowskich
Anna Lewandowska, od dobrych kilku lat dzieli się ze swoimi fanami przepisami na potrawy świąteczne. Na jej stole nie znajdziemy zapewne tradycyjnych potraw, jak sałatka jarzynowa i jajka z majonezem. Przepisy, których jest autorką, wszystkie są w zdrowej i lekkiej wersji. Na jej blogu możemy znaleźć wegetariańską wersję żurku i pieczoną kiełbasę w ziołach. Jednak największym zainteresowaniem wśród jej fanów, od lat cieszy się mazurek daktylowo-czekoladowy w wersji light!
ZOBACZ TAKŻE: Fit makowiec Anny Lewandowskiej. Pysznie i zdrowo
Jak zdradziła Lewandowska, oprócz babki to właśnie mazurek gości na jej stole wielkanocnym i jest jednym z jej ulubionych ciast.
„Mazurek obok babki to kolejne tradycje ciasto przygotowywane przeze mnie w okresie świąt Wielkanocnych. Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję tego pysznego ciasta-mazurek daktylowo-czekoladowy w wersji fit” – napisała na swoim blogu Ania.
Zobaczmy, jakich składników będziemy potrzebować do przyrządzenia go oraz jak wykonać go krok po kroku.
Składniki i przygotowanie mazurka Lewandowskiej
- Składniki:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 70 ml syropu klonowego/miodu
- 80 ml masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki kakao
- 1 puszka mleczka kokosowego
- kilka sztuk migdałów
- kilka sztuk jagód goji
- garść chipsów kokosowych
Sposób przygotowania:
„Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłóż papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto. Ciasto przełóż do formy i piecz około 15 minut. Daktyle namocz we wrzątku. Następnie daktyle zblenduj z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na ciasto wyłóż masę z daktyli i udekoruj chipsami kokosowymi oraz jagodami goji”. – poinstruowała trenerka.
Internautki, które obserwują Annę Lewandowską na Instagramie, od razu zapewniły autorkę bloga, że z pewnością wykorzystają jej przepis na to pyszne ciasto:
„No to szykuje się zdrowa Wielkanoc”,
„Lecimy na bloga po przepis”,
„Mazurek już zrobiony i właśnie jest jedzony. Przepyszny!”.
Może i Ty skusisz się, by przygotować fit mazurka, według przepisu Anny Lewandowskiej?
Źródło: Instagram Anny Lewandowskiej, www.hpba.pl