News
Bezglutenowe pierniki przepisu Ani Lewandowskiej. Jak zrobić?
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Jeśli szukacie pysznego i sprawdzonego przepisu na pierniczki w wersji bezglutenowej, koniecznie zapoznajcie się z propozycją od Ani Lewandowskiej.
Ania Lewandowska
Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smaku i zapachu pysznych pierników. Jak przyrządzić je w wersji bezglutenowej?
Zdecydowanie warto skorzystać z rad Anny Lewandowskiej, która dziś jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie zdrowego trybu życia. Żona Roberta od lat pokazuje, jak dbać o swoje zdrowie i wygląd nie tylko z pomocą regularnych ćwiczeń, ale także zdrowych posiłków.
Zobacz także: Zdrowy makowiec Ani Lewandowskiej.
Ania od dawna prezentuje swoim fanom, jak gotować pysznie, a do tego zdrowo. Już kilka lat temu Lewandowska podzieliła się z czytelnikami swojego bloga Healthy Plan by Ann przepisem na autorskie pierniczki w wersji bezglutenowej.
Bezglutenowe pierniki od Ani Lewandowskiej
Potrzebne składniki:
- pół szklanki mąki ryżowej
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki mąki jaglanej
- pół szklanki cukru kokosowego Foods by Ann/ miód (dodać może mniej słodu 0 wedle smaku i upodobań)
- 5- 6 łyżek masła klarowanego/ olej kokosowy Foods by Ann
- 2 jajka
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych
- szczypta soli morskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta sody
Sposób przygotowania pierniczków od Lewandowskiej:
Nagrzać parkanik do 170 stopni. Masło ubić z jajkami, a suche składniki wymieszać w osobnej misce. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Powstałe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na pierniki z lodówki, rozwałkować i wyciąć ciasteczka. Powstałe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut.
Smacznego!
źródło: Instagram Anny Lewandowskiej/blog hpba