Magda Gessler w kolejnym odcinku 27. sezonu “Kuchennych rewolucji” zawitała do Bytomia, gdzie swój rodzinny biznes prowadził 45-letni Tomasz wraz z rodzicami. Magda Gessler wyraźnie była zdziwiona, kiedy odkryła, że mężczyzna nie ma żadnego pojęcia o kuchni. Jak przebiegała rewolucja na Śląsku?
Magda Gessler, znana ekspertka od kulinariów, nieprzerwanie angażuje się w ratowanie polskich restauracji, podróżując po kraju i pomagając właścicielom wyjść z trudności. Program “Kuchenne rewolucje” cieszy się ogromnym powodzeniem. Aktualnie trwa już 27. edycja.
ZOBACZ TAKŻE: „Kuchenne rewolucje” nie pomogły! Te restauracje zostały zamknięte mimo wizyty Magdy Gessler!
W kolejnym odcinku Magda zawitała do śląskiego Bytomia, gdzie działała “Restauracja pod Orzechem“. Choć nazwa wskazywała na tradycję, lokal ten zmagał się z brakiem klientów. Magda Gessler, po nieudanej degustacji, postanowiła wprowadzić rewolucję.
Podczas rozmowy z właścicielami restauracji, Magda zwróciła uwagę na syna, Tomasza, który, mimo prowadzenia dobrze prosperującego warsztatu samochodowego, pomagał rodzicom. Jednakże okazało się, że nie ma on pojęcia o sztuce kulinarnej. To wywołało pewne napięcia.
“Pani jest do mnie uprzedzona”
“Nie, lubię cię. Jak chcesz wiedzieć, ile masz kasy w kieszeni, to musisz wiedzieć, ile na zupę trzeba wydać. Bo tutaj cię każdy zrobi na szaro. Podadzą żabę zamiast kury i nie będziesz o tym wiedział”
W kulminacyjnym momencie, po stwierdzeniu, że Tomasz nie nadaje się na kucharza i menadżera, Magda przekazała stery lokalu 29-letniej Magdzie, szefowej kuchni. Restauracja zmieniła nie tylko właściciela, ale także nazwę- z “Restauracji pod Orzechem” stała się teraz “Dziadkiem do Orzechów”.
Uroczysta kolacja w zajeździe “Dziadek do Orzechów” okazała się sukcesem, a goście byli zachwyceni odmienionym lokalem.
W menu sygnowanym imieniem i nazwiskiem Magdy Gessler znalazły się takiej potraw jak: pasta serowa z orzechami włoskimi na słodkim pierniczku, barszcz czerwony podawany z uszkami nadziewanymi selerem naciowym i orzechami włoskimi, czy pulpety cielęce w sosie demi glace z orzechami włoskimi w towarzystwie giczy cielęcej z kluskami śląskimi i surówką waldorf.
Po czterech tygodniach przerwy Magda Gessler wróciła na Śląsk, by ocenić efekty rewolucji. Zmiany były widoczne nie tylko w nazwie, ale również w jakości kuchni. Czy ta rewolucja także była udana?
Restauracja prężnie prowadzi swoje media społecznościowe, gdzie zamieszcza zdjęcia swoich potraw. Komentarze nie pozostawiają wątpliwości, że Magda Gessler ponownie zdołała pomóc właścicielom.
Efekty kolejnej rewolucji zobaczymy już w czwartek, 12 października na antenie stacji TVN o godzinie 21:35.
Źródło: Instagram / Facebook / Bytomski.pl