Rossmann wycofuje trujący produkt! Klienci proszeni o zwrot

30 sierpnia 2024
Przez: : W.M.

Drogeria Rossmann poinformowała o konieczności wycofania ze sprzedaży jednej z partii produktów spożywczych. Decyzja ta została podjęta z powodu wykrycia w produkcie szkodliwej substancji, która może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Rossmann apeluje do klientów, którzy zakupili ten produkt, aby natychmiast zwrócili go do sklepu.

Popularna sieć drogeri Rossmann od lat cieszy się ogromnym zaufaniem klientów. Sklepy tej marki oferują szeroki wybór produktów kosmetycznych, pielęgnacyjnych oraz zdrowotnych, często w atrakcyjnych cenach, szczególnie podczas licznych promocji. Klienci uwielbiają zakupy w Rossmannie, zarówno stacjonarnie, jak i online, gdzie można znaleźć wiele interesujących produktów. Co więcej, oferta drogerii nie ogranicza się jedynie do kosmetyków, w Rossmannie dostępne są także artykuły spożywcze.

Z Rossmanna wycofano szkodliwy produkt

Niestety, jak się ostatnio okazało, jedna z partii płatków śniadaniowych dostępnych w Rossmannie została wycofana ze sprzedaży. Chodzi o żytnio-owsiane kulki kakaowe MILZU BIO ZWINNOŚĆ 200G, które były oferowane przez łotewską firmę SIA “MILZU!”. Powodem tej decyzji było przekroczenie dopuszczalnych norm akryloamidu w jednej z partii produktu. Konkretna partia płatków, której dotyczy problem, to numer EAN 4751022360837, z datą ważności 13.05.2025.

Producent, firma SIA “MILZU!”, podjął decyzję o wycofaniu wadliwej partii ze sprzedaży, a informacje te zostały przekazane przez dystrybutora – spółkę Mercury S.A. Klienci, którzy zakupili płatki z wadliwej partii, proszeni są o ich zwrot do sklepów. Spółka apeluje, aby w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, klienci skontaktowali się z działem sprzedaży Rossmanna.

“W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt z naszym działem sprzedaży” – czytamy

Rossmann wycofuje wadliwą partię, fot. Canva

Czym jest Akryloamid? Czy jest groźny?

Akryloamid, związek chemiczny, który stał się przyczyną wycofania płatków, jest substancją, która powstaje w wyniku obróbki termicznej żywności, zwłaszcza podczas smażenia, pieczenia czy prażenia. Uważa się go za substancję potencjalnie rakotwórczą, a długotrwałe narażenie na jego wysokie stężenia może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Z tego powodu, w przypadku stwierdzenia przekroczenia norm akryloamidu w produktach spożywczych, podejmuje się natychmiastowe działania, aby wycofać je z rynku i chronić zdrowie konsumentów.

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej