Fit makowiec Anny Lewandowskiej. Pysznie i zdrowo

12 grudnia 2021
Przez: : W.M.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli macie ochotę przygotować na ten radosny czas coś pysznego i do tego zdrowego, polecamy przepis na fit makowiec Anny Lewandowskiej.

Zdrowa wersja uwielbianego świątecznego wypieku według Anny Lewandowskiej. To prawdziwy hit, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Ania Lewandowska

Anna Lewandowska to dziś niekwestionowany autorytet w dziedzinie zdrowego trybu życia. Żona Roberta od lat nakłania do dbania o swoje zdrowie, zarówno za pomocą regularnych ćwiczeń, jak i zdrowego odżywania. To właśnie także na swoim blogu, Anna zamieszcza wiele ciekawych rad oraz przepisów, jak odżywiać się smacznie i zdrowo.

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a wielu z nas wciąż szuka przepisów, na sprawdzone i smaczne dania, które pojawią się na świątecznym stole. Poza barszczem z uszkami, czy pierogami z kapustą i grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Świat Bożego Narodzenia bez słodkości. Poznajcie przepis na pysznego makowca od Ani Lewandowskiej.

Fit makowiec Anny Lewandowskiej

Jak zdradziła Anna Lewandowska, jakiś czas temu opracowała autorskie przepisy, do których wraca co roku. Na swoim blogu „Lewa” podzieliła się z internautami wieloma ciekawymi przepisami na świąteczne dania i wypieki. My przypominamy Wam jeden na pyszny i zdrowy makowiec.

Składniki potrzebne do przygotowania makowiec w zdrowej wersji z przepisu Anny Lewandowskiej.

  • 250 g mielonego maku
  • 1 ½ szklanki mleka roślinnego
  • 6 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 400 g jabłek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek
  • samej mąki gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 garść płatków migdałów

Zobacz także: Ceny cateringu świątecznego od Magdy Gessler.

Sposób przygotowania:

Sparz mak, a następnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i gotuj z mlekiem roślinnym przez 30 minut.

Odstaw mak do przestudzenia, zmiel go w malakserze.

Białka jaj ubij na pianę ze szczyptą soli.

Masło wymieszaj z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią.

Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Wymieszaj z masą makową, mąkami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.

Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Makowiec piecz w 180°C przez około 40 minut.

Rozpuść czekoladę.

Płynną czekoladą polej ostudzone ciasto i udekoruj płatkami migdałów

Smacznego!

źródło: Instagram Ani Lewandowskiej/blog hpba.pl

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej