Funkcjonalna kuchnia w małej przestrzeni oznacza komfort gotowania i sprzątania. Jak osiągnąć taki efekt? Ważne jest przede wszystkim dobre rozplanowanie przestrzeni, od szafek kuchennych po typ piekarnika i zlewozmywaka. Jak urządzić kuchnię praktyczną i z klasą?
Po pierwsze należy zdecydować się na klasyczną meblościankę na ścianie kuchni lub funkcjonalną wyspę na środku pomieszczenia. Innym ważnym aspektem ergonomicznej kuchni jest swobodny dostęp do szafek, który wynika bezpośrednio z dopracowanego projektu. Najlepsi projektanci tworzą praktyczne kuchnie w oparciu o tzw. trójkąt roboczy. Obejmuje on rozłożenie najważniejszego sprzętu do przygotowywania posiłków na wierzchołkach trójkąta. Taki trik w urządzaniu kuchni umożliwia sprawne przemieszczanie się w trakcie gotowania.
Funkcjonalną kuchnię można rozpoznać po tym, że meble kuchenne zostały zamontowane na wysokości naszych rąk, a blat kuchenny umożliwia swobodne poruszanie się. Jeśli mamy dostęp do większej przestrzeni, możemy poszaleć z rozmieszczeniem zabudowy kuchennej. Takie kombinacje jak kuchnia w kształcie litery L lub kuchnia z wyspą pozostawiają szeroki blat roboczy, nawet na kilka osób. W małym mieszkaniu często jedynym wyjściem jest kuchnia jednorzędowa. Ergonomia w kuchni wymaga w tym przypadku, by rozplanować zabudowę kuchenną na jednej ścianie. W praktyce, często mniejsze kuchnie są lepiej zagospodarowane od tych przestrzennych. Jak to możliwe?
Zgodnie z zasadami ergonomii, szafki kuchenne powinny być dopasowane do przestrzeni między płytą a zlewozmywakiem, nie na odwrót. Zlewy kuchenne, piekarniki, zmywarki to sprzęt, który ciężko przestawić ze względu na podłączenie do instalacji wodno-kanalizacyjnej i elektrycznej. Tak samo szafki wiszące muszą pozostawić miejsce na okap oraz lodówkę. Wysokość i głębokość szafek powinna być dopasowana do wnęki w ścianie, dzięki czemu zyskamy maksimum przestrzeni na akcesoria kuchenne. Główny blat roboczy powinien wystawać nieco za koniec szafek, by ułatwić utrzymanie czystości.
Jeśli nie gotujesz zawodowo, łatwiejsza w obsłudze i w doczyszczeniu będzie płyta indukcyjna. Zlewy ceramiczne są obecnie bardzo cenione ze względu na swoją wytrzymałość i brak podatności na korozję. W małej kuchni głębokość szafek należy wybrać tak, by pomieścić niezbędne przybory i wiktuały. Proste zasady ergonomii pozwolą Ci cieszyć się praktyczną kuchnią.