Jak ergonomicznie urządzić kuchnię?

Słowa kluczowe:
domergonomiakuchnia
20 lipca 2023
Przez: : M.S.

Funkcjonalna kuchnia w małej przestrzeni oznacza komfort gotowania i sprzątania. Jak osiągnąć taki efekt? Ważne jest przede wszystkim dobre rozplanowanie przestrzeni, od szafek kuchennych po typ piekarnika i zlewozmywaka. Jak urządzić kuchnię praktyczną i z klasą?

Ergonomia w kuchni – dobry projekt to podstawa

Po pierwsze należy zdecydować się na klasyczną meblościankę na ścianie kuchni lub funkcjonalną wyspę na środku pomieszczenia. Innym ważnym aspektem ergonomicznej kuchni jest swobodny dostęp do szafek, który wynika bezpośrednio z dopracowanego projektu. Najlepsi projektanci tworzą praktyczne kuchnie w oparciu o tzw. trójkąt roboczy. Obejmuje on rozłożenie najważniejszego sprzętu do przygotowywania posiłków na wierzchołkach trójkąta. Taki trik w urządzaniu kuchni umożliwia sprawne przemieszczanie się w trakcie gotowania.

Ergonomiczna kuchnia – dostosowana do domowników

Funkcjonalną kuchnię można rozpoznać po tym, że meble kuchenne zostały zamontowane na wysokości naszych rąk, a blat kuchenny umożliwia swobodne poruszanie się. Jeśli mamy dostęp do większej przestrzeni, możemy poszaleć z rozmieszczeniem zabudowy kuchennej. Takie kombinacje jak kuchnia w kształcie litery L lub kuchnia z wyspą pozostawiają szeroki blat roboczy, nawet na kilka osób. W małym mieszkaniu często jedynym wyjściem jest kuchnia jednorzędowa. Ergonomia w kuchni wymaga w tym przypadku, by rozplanować zabudowę kuchenną na jednej ścianie. W praktyce, często mniejsze kuchnie są lepiej zagospodarowane od tych przestrzennych. Jak to możliwe?

Sprzęt w dobrze zaplanowanej kuchni

Zgodnie z zasadami ergonomii, szafki kuchenne powinny być dopasowane do przestrzeni między płytą a zlewozmywakiem, nie na odwrót. Zlewy kuchenne, piekarniki, zmywarki to sprzęt, który ciężko przestawić ze względu na podłączenie do instalacji wodno-kanalizacyjnej i elektrycznej. Tak samo szafki wiszące muszą pozostawić miejsce na okap oraz lodówkę. Wysokość i głębokość szafek powinna być dopasowana do wnęki w ścianie, dzięki czemu zyskamy maksimum przestrzeni na akcesoria kuchenne. Główny blat roboczy powinien wystawać nieco za koniec szafek, by ułatwić utrzymanie czystości.

Jak wybrać sprzęt do praktycznej kuchni?

Jeśli nie gotujesz zawodowo, łatwiejsza w obsłudze i w doczyszczeniu będzie płyta indukcyjna. Zlewy ceramiczne są obecnie bardzo cenione ze względu na swoją wytrzymałość i brak podatności na korozję. W małej kuchni głębokość szafek należy wybrać tak, by pomieścić niezbędne przybory i wiktuały. Proste zasady ergonomii pozwolą Ci cieszyć się praktyczną kuchnią.

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej