Zdrowie i dieta
Ciasto korzenne przepisu Kasi Tusk. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!
Jeśli i Wy szukacie przepisu na świąteczne słodkości, spróbujcie tego, który swoim czytelnikom zaproponowała pewien czas temu Kasia Tusk. Ciasto korzenne z jej przepisu na pewno przypadnie Wam do gustu i z pewnością nie będziecie żałować!
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Już wkrótce wielu z nas spotka się przy świątecznym stole razem z najbliższymi, aby razem świętować i wspólnie spędzać radosny czas. W tym wyjątkowym okresie nie zabraknie prezentów, a także wielu pyszności, które znajdą się na wigilijnym stole. Poza tradycyjnym barszczem z uszkami, pierogami z kapustą i grzybami, czy rybą po grecku z pewnością wielu wyczekiwać będzie także i słodkości.
Jeśli jeszcze nie znaleźliście idealnego przepisu na świąteczne ciasto, przedstawiamy Wam ten na ciasto korzenne, którym podzieliła się Kasia Tusk.
Kasia Tursk – propozycja na ciasto korzenne
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów „Make Life Easier” przepisem na ten wyjątkowy świąteczny wypiek podzieliła się już rok temu. Naszym czytelnikom przypominamy, co będą potrzebować do zrobienia ciasta, a także jak je przygotować.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 kieliszki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu (można więcej) + 2 łyżeczki mielonego imbiru + 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 150 g roztopionego masła
- skórka z 1 pomarańczy
Krem
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie serka typu Philadelphia, ok. 150 g
- do dekoracji: świeża żurawina
- do posypania: cukier puder
Sposób przygotowania
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy łączymy w jednym naczyniu.
2. Jajka mieszamy z cukrem (ale nie ubijamy mocno) i dodajemy roztopione masło, miód, skórkę z pomarańczy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i likier. Całość powoli wlewamy do suchych składników mieszając delikatnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 50/60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
3. Aby zrobić krem: masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Krem schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę.
Smacznego!
Źródło: Makelifeeasier, Instagram Kasi Tusk