Wigilijny barszcz Magdy Gessler. Pyszny, a do tego prosty

12 grudnia 2021
Przez: : M.J

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego barszczu z uszkami. Jeśli szukacie sprawdzonego i pysznego przepisu, poznajcie ten na wigilijny barszcz Magdy Gessler.

Przepisy Magdy Gessler

Popularna restauratorka swój przepis na barszcz czerwony zdradziła już dwa lata temu w grudniowym numerze „Dobrych Rad”. Już za niespełna dwa tygodnie wielu z nas świętować będzie Święta Bożego Narodzenia. Poza prezentami czy choinką, w domu nie może zabraknąć także tradycyjnych świątecznych potraw. Według tradycji na wigilijnym stole znaleźć powinno się aż dwanaście potraw, w tym oczywiście czerwony barszcz z uszkami.

Zobacz także: Przepis na świąteczny piernik!

Jeśli jeszcze nie macie sprawdzonego przepisu na wigilijny barszcz, to dobrze trafiliście. Przypominamy osobisty przepis na to danie według Magdy Gessler. Popularna restauratorka podzieliła się nim już jakiś czas temu, a jak się okazuje, sekretnym składnikiem jej barszczu oczywiście poza burakami są jabłka antonówki.

https://www.instagram.com/p/CIEBL6TJjC4/

Wigilijny barszcz Magdy Gessler

Poniżej przedstawiamy listę składników, których będziecie potrzebować do przygotowania wigilijnego barszczu na 12 osób według Magdy Gessler.

Zobacz także: Ile kosztuje wigilijna kolacja od Magdy Gessler?

Składniki:

  • 8 buraków
  • duże cebule
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-10 ziaren pieprzu
  • 6 jabłek antonówek
  • 4 ząbki czosnku
https://www.instagram.com/p/B57-n8rJlaP/

Sposób przygotowania:

  • Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać zimną wodą. W wysokim garnku ma być 10 cm wody nad burakami. Wybrać takie buraki, które po przekrojeniu są w środku prawie czarne.
  • Gotować je na małym ogniu razem z całymi cebulami, liśćmi laurowymi i pieprzem. Gdy się zagotują, dodać 2-3 łyżki zwykłego octu. To bardzo ważny utrwalacz koloru. Jeżeli przegapi się ten moment, barszcz będzie nieklarowny i brunatny.
  • Gotować barszcz do miękkości buraków. Wlać wywar do osobnego garnka i wtedy przyprawić roztartym czosnkiem albo ząbkami czosnku pokrojonymi na 4 części. Jeśli ktoś nie lubi czosnku, można je będzie później wyłowić. Dodać cukier i sól.
  • Jabłko obrać i wrzucić te skórki do barszczu wraz ze świeżymi ząbkami czosnku. Barszcz zostawić na noc, aby naciągnął zapachem i świeżością jabłek.

Jesteśmy przekonani, że jeśli podczas najbliższych Świat Bożego Narodzenia zdecydujecie się przygotować barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler, z pewnością nie pożałujecie.

Smacznego!

Źródło: Instagram Magdy Gessler

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej