O Przemysławie zrobiło się głośno w 2020 roku, kiedy jego restauracja jako 3. w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin. Kim jest Przemysław Klima i co o nim wiadomo? Poznajcie go bliżej!
Przemysław Klima w jednym z wywiadów wyznał, że odkąd pamięta uwielbiał gotować. Będąc nastolatkiem przygotowywał dania na uroczystości rodzinne jak i wesela, a niedługo później układał menu i gotował w stołówce szkolnej. Jego pierwszą pracą była restauracja w Niepołomicach, a następnie trafił do Ancory. Klima szybko doszedł do wniosku, że kulinaria i gastronomia jest kierunkiem, w którym chce się rozwijać, dlatego wyjechał do Warszawy.
Obecnie jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Bottiglieria 1881, która jako 3. w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin. Co więcej, Przemysław pojawi się również w programie MasterChef Junior, który zobaczycie już dzisiaj (2 maja 2021 r.) w stacji TVN o godzinie 20:00.
Bottiglieria 1881 to restauracja znajdująca się w Krakowie, która jako 3. w Polsce, po Atelier Amaro i Senses, otrzymała gwiazdkę Michelin. Restauracja powstała w 2013 roku i słynie z wysokiej jakości produktów i świetnych win. Bottiglieria serwuje menu degustacyjne, ale oferuje również menu à la carte. Przemysław Klima związany jest z restauracją od samego początku. Jak sam wspomina:
“Na parę miesięcy wróciłem do Krakowa. Kolega zaproponował mi, bym pomógł otworzyć pewien wine bar. I stworzyliśmy to miejsce w kilka miesięcy. Któregoś dnia przyszedł do baru Nowicki, który pisał recenzje do „Gazety Wyborczej”. Zjadł, napisał o nas i zaczął się boom.”
Dania serwowane w restauracji składają się z małej ilości składników, zwykle 3 lub 4, a fenomen tkwi w prostocie i wysokiej jakości produktów.
Przemek jest aktywnym użytkownikiem mediów społecznościowych, w tym Instagrama i znajdziecie go pod nazwą @Klimaprzemyslaw. Na ten moment jego konto obserwuje niecałe 4,5 tys. internautów.
Zobacz także: Kim jest Charles Daigneault