Zapewne niejedna osoba szuka w sieci idealnego przepisu na świąteczne pierniki. Nie da się ukryć, że w tej kwestii warto sięgnąć po tajny przepis Magdy Gessler, który przygotowywała niegdyś jej mama Olga. Ten przepis jest prosty i nie wymaga długiego dojrzewania ciasta. Zobaczcie, bo na pewno się przyda podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia.
Magda Gessler jest jedną z najbardziej znanych restauratorek w naszym kraju. Jej program „Kuchenne Rewolucje” od lat cieszy się ogromną popularnością i nie dziwi wcale fakt, że doczekał się już 21. sezonów. Magdzie jednego nie można odmówić, doskonałego smaku. Sama jest właścicielką kilku restauracji, które od lat cieszą się renomą i są głośno chwalone przez gości. Trzeba również dodać, że Magda Gessler jest tradycjonalistką jeżeli chodzi o kuchnię polską i uwielbia, kiedy potrawy smakują, „jak u mamy”.
W okresie bożonarodzeniowym wiele osób sięga po sprawdzone przepisy. Dla niektórych będzie to pierwszy raz, kiedy będą przygotowywać świąteczne potrawy. Bez wątpienia podczas Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć świątecznego piernika. Piernik jest symbolem bogactwa, jednak trafił na wigilijne stoły dopiero w XIX wieku. W niektórych częściach Polski pierniki są jedną z 12 obowiązujących potraw wigilijnych.
A jak w takim razie zrobić pyszny piernik, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie? Poznajcie tajny przepis Magdy Gessler!
Za tym przepisem na świąteczny piernik Magdy Gessler kryje się rodzinna historia. Przepisu restauratorkę lata temu nauczyła jej mama, a ona dotąd przygotowuje go w taki sam sposób. Na początku należy przygotować podstawę ciasta, czyli zaprawę piernikową:
– przyprawy do piernika (9 g – goździki mielone, 8 g – cynamon mielony, 8 g – imbir mielony, 8 g – kardamon mielony)
– miód 200 g
– woda 100 ml
– masło 20 g
– kakao 20 g
– cukier 100 g
Wszystkie składniki gotujemy razem, cały czas mieszając. Kiedy połączą się ze sobą, zostawiamy do wystygnięcia.
Następnym krokiem jest wykonanie ciasta:
– białko 300 ml
– cukier 300 g
– mąka 150 g
– proszek do pieczenia, pół łyżeczki
– rodzynki 70 g
– orzechy włoskie 70 g
– skórka pomarańczowa (przesmażona na maśle) 70 g
– powidła śliwkowe
Przygotowanie piernika:
Białka ubijamy z cukrem i mieszamy z wcześniej przygotowaną zaprawą piernikową. Dodajmy proszek do pieczenia, mąkę, skórkę pomarańczy oraz rodzinki. Całość przekładamy do blachy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Kiedy mamy gotowe ciasto musimy poczekać aż wystygnie. Następnie ciasto kroimy przez środek na pół. Jedną część smarujemy powidłami i przykrywamy drugą warstwą piernika. Całość polewamy gorzką czekoladą, którą wcześniej należy rozpuścić z cukrem pudrem, śmietanką oraz masłem! Smacznego!
Skorzystacie z przepisu Magdy Gessler na świąteczny piernik? Jest palce lizać!
TUTAJ zobaczycie filmik, jak Magda Gessler przygotowuje to pyszne danie!