Połącz się z nami

5 zdrowych śniadań według Ani Lewandowskiej

Zdrowie i dieta

5 zdrowych śniadań według Ani Lewandowskiej

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, którego nie powinno się pomijać. Jeżeli więc znudziły Wam się zwykłe kanapki, mamy dla Was 5 pomysłów na śniadanie, które poleca Anna Lewandowska — sportsmenka i trenerka fitness, prowadząca swojego bloga o zdrowym odżywianiu.

View this post on Instagram

➡️Budyń z siemienia lnianego na piękną cerę🍵🍽️😉 Domowe spa, zabiegi, maseczki, olejki – to moje ulubione eksperymenty w domowym zaciszu. Stawiam na zdrowie od zewnątrz, od środka, jak i przez żołądek. Dziś proponuję Wam przepis na pyszny deser z siemieniem lnianym w roli głównej. Poniższy przepis można wykorzystać także jako maseczkę do twarzy. SKŁADNIKI: ✔️6 łyżek świeżo zmielonego złotego siemienia lnianego ✔️250 ml mleka roślinnego ✔️2 łyżki kakao ✔️1/2 łyżeczki cynamonu ✔️1/2 łyżeczki kardamonu ✔️1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ✔️1/2 łyżeczki masła klarowanego ✔️miód (do smaku) ✔️1 łyżka domowego soku z malin do wywaru (opcjonalnie) www.hpba.pl _________________________________ Flaxseed Pudding for Beautiful Skin😉😉😉 A home spa, treatments, masks, oils – those are my favourite home experiments. I take care of my health on the outside as well as the inside, through my stomach. For this post I have chosen flaxseed. You can use this recipe both to eat and to put on you face as a mask. INGREDIENTS: ✔️6 tablespoons freshly ground golden flaxseed ✔️250 ml plant milk ✔️2 tablespoons cocoa ✔️1/2 teaspoon cinnamon ✔️1/2 teaspoon cardamom ✔️1/2 teaspoon vanilla extract ✔️1/2 teaspoon clarified butter ✔️honey (to taste) ✔️1 tablespoon homemade raspberry juice for the decoction (optional) #annalewandowska #blog #healthyplanbyann

A post shared by Anna Lewandowska ® (@annalewandowskahpba) on

Owsianka ze śliwką, siemieniem lnianym i miodem


Składniki:
3-4 suszone śliwki
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego w młynku do kawy
1 łyżka miodu
50-70 g płatków owsianych
1 szklanka mleka migdałowego
1 dowolny owoc
szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Rano ugotować je dodając mleka roślinnego (np. migdałowe). Dodać zmielone siemię lniane, pokrojony owoc, miód, szczyptę kurkumy oraz suszone śliwki, które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie.

Omlet z awokado i suszonymi pomidorami


Składniki:
3 jajka
1/2 awokado
2 plastry suszonych pomidorów
2 łyżki mleka kokosowego
1 1/2 łyżki mąki kokosowej
1.3 łyżeczki oleju kokosowego
1/1 łyżeczki sezamu
1 mały pomidor
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:
Do miski wbić dwa jajka, dodajemy sól, pieprz, mleko roślinne, mąkę i mieszamy. Kroimy awokado i pomidory. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wlewamy masę jajeczną, do której dodajemy suszone pomidory i przykrywamy. Gdy masa się zetnie, przerzucamy omlet na drugą stronę. Gotowy omlet składamy na pół i kładziemy na talerz razem z pomidorami i awokado. Na koniec posypujemy sezamem.


Placki gryczane


Składniki:
szklanka mąki gryczanej
szklanka mleka roślinnego
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 słodkie jabłka
3 łyżki cukru kokosowego
olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a do żółtek dodajemy cukier kokosowy i mieszamy. Wymieszane żółtka wlewamy do mąki i rozrabiamy ciasto. Jabłka kroimy i dodajemy do ciasta. Na koniec, cały czas mieszając, dodajemy ubite białka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placki.


 Również dla miłośników słodkości mamy przepisy na zdrowy i szybki posiłek.

Budyń waniliowy


Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka masła z orzechów laskowych
1 szklanka soku jabłkowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka rodzynek
1/2 jabłka

Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę na mleku roślinnym. Dodajemy sok jabłkowy, miód, masło orzechowe oraz wanilię i całość blendujemy. Na wierzch budyniu dodajemy pokrojone jabłko i rodzynki. Gotowe!

Pudding chia z mango


Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka mleka migdałowego
1/3 szklanki nasion chia
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki syropu klonowego

Składniki na mus z mango:
1 duże mango
2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mleko kokosowe oraz migdałowe, nasiona chia, wiórki kokosowe i syrop klonowy. Składniki mieszamy energicznie przez kilka minut. Następnie tak przygotowany miks wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Przygotowujemy mus z mango, blendując składniki. Nakładamy go na pudding i ponownie wkładamy do lodówki. Na koniec całość dekorujemy owocami (owoce według uznania).

Smacznego!

Kontynuuj czytanie
Reklama

Kliknij, aby dodać komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej w Zdrowie i dieta

Do góry