Makijaż jak i cała strefa beauty stale się rozwija. Pojawiają się nowe produkty i techniki ich używania. Czym jest baking i jak go wykonać? Z pomocą zjawia się niezawodna Magda Pieczonka, która wyjaśnia, jak działa technika “zapiekania makijażu”.
Magda Pieczonka jest znaną w show biznesie makijażystką gwiazd. Uzdolniona wizażystka zadebiutowała podczas Eska Music Awards. W programie “Sablewskiej sposób na modę” dała się poznać jako utalentowana, pozytywna i pewna siebie kobieta, która w pełni poświęca się swojej pasji. Magda współpracuje z wieloma gwiazdami, a ich makijaże i stylizacje możemy zobaczyć na Instagramie Magdy lub jej kanale w serwisie YouTube. Co ciekawe, Pieczonka jest również autorką poradnika pt. “Twój make-up z gwiazdami”.
Zobacz także: Magda Pieczonka wypuściła serię swoich kosmetyków – poznaj AA Hollywood Glow!
Makijaż to dla wielu kobiet niezwykle ważny element, codzienny rytuał, dopełnienie stylizacji czy wyrażenie siebie. Dodaje pewności siebie i sprawia, że po prostu czujemy się lepiej. Branża makijażowa stale się rozwija. Nie tylko jeżeli chodzi o nowe kosmetyki, ale również gadżety, akcesoria jak i techniki wykonywaniu make-up’u. Dziś skupimy się na baking’u. W Polsce używa się również nazwy „wypiekanie” lub „zapiekanie makijażu”. To technika, której zadaniem jest utrwalenie makijażu i wygładzenie cery.
Po aplikacji podkładu i korektora przechodzimy do “zapiekania”, czyli nałożenia dużej ilości transparentnego pudru w miejscach, które chcemy rozjaśnić. Najlepiej nanieść go na strefę T (czoło, nos, broda), strefę pod oczami, a także miejsce pod kośćmi policzkowymi. Puder pozostawiamy na około 5-10 minut. W tym czasie możemy przejść do dalszej części makijażu, brwi lub oczu. Kolejnym etapem jest usunięcie nadmiaru pudru. Świetnie sprawdzi się do tego duży, puchaty i miękki pędzel, którym wystarczy delikatnie omieść twarz.
Tak wykonany make-up świetnie będzie prezentował się podczas sesji zdjęciowych lub nagrań.
Korzystacie z bakingu? Słyszałyście wcześniej o tej technice makijażu?