Jeśli uwielbiacie ciasta i różnego rodzaju słodkości mamy dla Was świetny przepis na świąteczny stół. Sernik wiedeński to klasyka, która na pewno przypadnie do gustu wielkiej części rodziny. Zobaczcie składniki, których potrzebujecie i przepis krok, po kroku. Jest to przepis, który zrobicie na ostatnią chwilę i na pewno zachwycicie nim swoich domowników oraz gości.
Przed Świętami Bożego Narodzenia wielu z nas kompletuje menu. W związku z tym wiele z nas szuka ciekawych przepisów, którymi urozmaici tradycyjne potrawy na naszym stole, które goszczą tam co roku. Oprócz barszczu z uszkami, pierogów czy śledzi, czyli klasyki, która od lat znajduje się na naszych stołach przyda się również coś słodkiego, co chętnie skosztuje się po wigilijnej uczcie, a również w pozostałe dni do kawy czy herbaty.
Anna Starmach, która na swoim koncie ma odbyte liczne staże w renomowanych restauracjach oraz od lat pełni rolę jurorki w programach MasterChef i MasterChef Junior ma do zaoferowania przepis na klasyczny, ale jakże uwielbiany przez wielu z Was sernik wiedeński. Największymi jego atutami jest to, że jest przepyszny i na pewno posmakuje wszystkich kochającym słodkości oraz bardzo prosty w zrobieniu i przygotujecie go na ostatnią chwilę.
Zobacz także: Przepis na rybę po grecku Ani Starmach
Jeśli na ostatnią chwilę macie ochotę zrobić sernik koniecznie wypróbujcie przepisu Ani Starmach. By podbić podniebienia swoich domowników i gości będziecie potrzebowali poniższych składników.
Zobacz także: Przepis na ciasto korzenne Kasi Tusk
Wszystkie składniki powinny zostać utrzymane w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, masa powinna być jasna i puszysta.
Do masła dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Pojedynczo wbijaj jajka i ser.
Pod koniec dodaj rodzynki, skórkę, cukier waniliowy.
Masa powinna być dokładnie wymieszana, ale nie napowietrzona, nie miksuj jej zbyt długo. (napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu gwałtownie opada).
Formę (22 – 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód).
Boki wysmaruj masłem.
Przelej do środka masę.
Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu), po czym zmniejsz do 160 stopni, piecz około 90 minut.
Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.
Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło.
Dodaj przesiany cukier puder i śmietankę/mleko, wymieszaj rózgą.
Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao.
Wystudzony sernik polej masą czekoladową, przechowuj w lodówce.
Życzymy powodzenia!
Źródło: Instagram Ani Starmach