Sernik wiedeński według Anny Starmach! Idealny przepis na ostatni dzwonek

24 grudnia 2021
Przez: : J.J

Jeśli uwielbiacie ciasta i różnego rodzaju słodkości mamy dla Was świetny przepis na świąteczny stół. Sernik wiedeński to klasyka, która na pewno przypadnie do gustu wielkiej części rodziny. Zobaczcie składniki, których potrzebujecie i przepis krok, po kroku. Jest to przepis, który zrobicie na ostatnią chwilę i na pewno zachwycicie nim swoich domowników oraz gości.

Przed Świętami Bożego Narodzenia wielu z nas kompletuje menu. W związku z tym wiele z nas szuka ciekawych przepisów, którymi urozmaici tradycyjne potrawy na naszym stole, które goszczą tam co roku. Oprócz barszczu z uszkami, pierogów czy śledzi, czyli klasyki, która od lat znajduje się na naszych stołach przyda się również coś słodkiego, co chętnie skosztuje się po wigilijnej uczcie, a również w pozostałe dni do kawy czy herbaty.

Anna Starmach, która na swoim koncie ma odbyte liczne staże w renomowanych restauracjach oraz od lat pełni rolę jurorki w programach MasterChef i MasterChef Junior ma do zaoferowania przepis na klasyczny, ale jakże uwielbiany przez wielu z Was sernik wiedeński. Największymi jego atutami jest to, że jest przepyszny i na pewno posmakuje wszystkich kochającym słodkości oraz bardzo prosty w zrobieniu i przygotujecie go na ostatnią chwilę.

Zobacz także: Przepis na rybę po grecku Ani Starmach

Sernik wiedeński według Anny Starmach

Jeśli na ostatnią chwilę macie ochotę zrobić sernik koniecznie wypróbujcie przepisu Ani Starmach. By podbić podniebienia swoich domowników i gości będziecie potrzebowali poniższych składników.

Anna Starmach
Anna Stermach

Zobacz także: Przepis na ciasto korzenne Kasi Tusk

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • łyżka:
  • mąki ziemniaczanej
  • mąki pszennej
  • cukru waniliowego
  • rodzynek (opcjonalnie)
  • drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Polewa:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny zostać utrzymane w temperaturze pokojowej.

Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, masa powinna być jasna i puszysta.

Do masła dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Pojedynczo wbijaj jajka i ser.

Pod koniec dodaj rodzynki, skórkę, cukier waniliowy.

Masa powinna być dokładnie wymieszana, ale nie napowietrzona, nie miksuj jej zbyt długo. (napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu gwałtownie opada).

Formę (22 – 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód).

Boki wysmaruj masłem.

Przelej do środka masę.

Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu), po czym zmniejsz do 160 stopni, piecz około 90 minut.

Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.

Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło.

Dodaj przesiany cukier puder i śmietankę/mleko, wymieszaj rózgą.

Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao.

Wystudzony sernik polej masą czekoladową, przechowuj w lodówce.

Gotowe!

Życzymy powodzenia!

Źródło: Instagram Ani Starmach

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej