Ryba po grecku Anny Starmach! Musicie wypróbować ten przepis!

22 grudnia 2021
Przez: : J.J

Ania Starmach to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych osób w kręgu kulinarnym w naszym kraju. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością i nic w tym dziwnego. Zobaczcie kolejny z nich, który świetnie przyda się w Święta Bożego Narodzenia. Jeśli uwielbiacie rybę po grecku koniecznie wypróbujcie przepisu Ani. Serdecznie polecamy!

Kilka słów o Ani Starmach

Ania Starmach od lat dzieli się z nami swoją pasją do gotowania. Jej liczne przepisy zarówno na słono, jak i słodko uwielbia tysiące Polaków. Teraz kiedy coraz większymi krokami zbliżamy się do Świąt Bożego Narodzenia, wielu z nas szuka ciekawych przepisów, których użyją w ten wyjątkowy czas. Ostatnio informowaliśmy Was o przepisie Ani, na sernik wiedeński, który jak zapewniała, zrobi każdy, nawet kulinarny laik. Teraz jurorka “MasterChefa” postanowiła podzielić się z nami swoim przepisem na rybę po grecku, którą uwielbia wielu z Was i jednocześnie nie wyobraża sobie świątecznej kolacji bez tej potrawy.

Ryba po grecku podawana jest na ciepło lub na zimno – w zależności od upodobania. Składają się na nią smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Po usmażeniu ryby krótko dusi się ja w przyrządzonych wcześniej warzywach. Jaki przepis ma do zaoferowania Ania Starmach? Zobaczcie wszystkie składniki, które potrzebujecie oraz sposób przygotowania krok po kroku!

Składniki:

  • 800 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 3 cebule
  • 1/2 dużego selera
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania krok po kroku:

Cebulę pokrój w piórka.

Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut.

Do cebuli dodaj pozostałe warzywa.

Smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę.

Gotuj 10 minut.

Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw.

Duś na małym ogniu przez około 15 minut.

Rybę dopraw solą i pieprzem.

Podziel na mniejsze filety.

Rybę obtocz w mące.

Przysmaż na złoty kolor.

Rybę przełóż do naczynia.

Przykryj warzywami i schładzaj przez noc w lodówce.

Ryba po grecku
Ryba po grecku według Ani Starmach

Życzymy smacznego!

Źródło: Instagram Ani Starmach

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej