Kolagen rybi – jak działa i czemu jest tak popularny?

Słowa kluczowe:
kolagenryby
21 marca 2024
Przez: : M.S.

Wspieranie swojej tkanki łącznej warto rozpocząć od prawidłowej diety. Bardzo często jednak brakuje w niej naturalnego kolagenu. Jest on składnikiem kości i chrząstek, których z oczywistych względów raczej nie spożywamy na co dzień. Dlatego niektóre osoby decydują się na zażywanie tego składnika z zewnętrznych źródeł. Chętnie wybierają przy tym kolagen rybi. Czemu jest on tak popularny i jak działa? Sprawdzamy!

Skąd pozyskuje się kolagen rybi?

Warto uświadomić sobie, że jest to produkt stosunkowo niedrogi w pozyskaniu. Wykorzystuje się do jego wytwarzania produkty uboczne przetwarzania ryb – ich skóry, kręgosłupy i kości. Kolagen rybi charakteryzuje się bardzo dobrą przyswajalnością, dlatego staje się coraz częściej jednym z podstawowych suplementów diety zażywanych przez kobiety, którym zależy nie tylko na zdrowiu, ale i pięknym wyglądzie.

Jak działa kolagen rybi?

Ze względu na to, że ma niską masę cząsteczkową, kolagen pozyskiwany z ryb może być łatwiej absorbowany w przewodzie pokarmowym. Oznacza to, że jego zażywanie może być bardziej efektywne, niż w przypadku podobnych produktów o innym pochodzeniu. Co istotne, postać wygodnych do połknięcia kapsułek całkowicie niweluje tu zapach i posmak ryby. Można je znaleźć między innymi na stronie https://noblehealth.pl/produkty/kolagen-w-tabletkach-i-kapsulkach

Gdzie znajduje się kolagen w ciele człowieka?

To jedno z białek budulcowych, które stanowi nawet około 30% wszystkich ludzkich białek. Warto więc dbać o to, aby mieć w organizmie wysoki jego poziom. Kolagen buduje między innymi skórę, a zatem również i jej wytwory rogowe, czyli włosy i paznokcie. Znajduje się w ścianach naczyń krwionośnych, rogówce oka, kościach, ścięgnach, chrząstkach i stawach. Niestety, proces syntezy kolagenu wraz z wiekiem zanika. To sprawia, że włosy i paznokcie mogą stać się słabsze, a skóra mniej elastyczna. Pogorszyć się może również stan stawów czy kości, szczególnie przy większych niedoborach. 

Skąd wzięła się popularność kolagenu rybiego?

Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie produktów, które spożywają na co dzień w celu poprawy swojego stanu zdrowia i urody. Wielu z nich świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa będącego największym źródłem kolagenu. Wciąż pozostają jednak przy jedzeniu ryb czy owoców morza, dzięki czemu wciąż mogą spożywać preparaty pochodzenia morskiego. Kolagen w wygodnej postaci do picia można znaleźć na https://noblehealth.pl/produkty/kolagen-do-picia. Dzięki płynnej formie można z łatwością włączyć go do codziennej rutyny, na przykład dodając go do swojego smoothie. Współcześnie dostępne na rynku produkty z tej kategorii cechują się nie tylko wysoką zawartością substancji aktywnej, ale również nowatorskim podejściem do ich pozyskiwania. Warto zatem śledzić nowości, aby czerpać z nich to, co najlepsze! 

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej