Bosacka rozprawia się ze składem lodów znanych marek! Będziecie zaskoczeni…

19 czerwca 2022
Przez: : M.J

Katarzyna Bosacka niejednokrotnie brała pod lupę składy znanych marek lodów, po które każdy z nas chętnie sięga w sklepach. Zobaczcie, które z nich warto kupić, a które lepiej omijać szerokim łukiem.

Katarzyna Bosacka zawodowo

Katarzyna Bosacka to ekspertka od zdrowego żywienia. Działając aktywnie w sieci traficie na wiele wpisów i nagrań, na których uświadamia polskie społeczeństwo na temat żywności i produktów, które znajdują się na sklepowych półkach.

Niedawno informowaliśmy Was o tym, gdy wzięła po lupę skład pączków Friza. Choć dzieci zajadały się smakołykami od swojego idola, Katarzyna Bosacka zmiażdżyła ich skład:

“(…)‼️2,69 zł – 329 kcal i świecenie w ciemności gwarantowane 😣🙈(…)” – pisała na Instagramie.

ZOBACZ TAKŻE: Katarzyna Bosacka MIAŻDŻY pączki Ekipy Friza: “świecenie w ciemności gwarantowane”!

Bosacka komentuje składy znanych marek lodów

Wraz z nadchodzącym sezonem letnim Katarzyna Bosacka postanowiła przeanalizować skład najpopularniejszych marek lodów, które dostaniecie w prawie każdym markecie.

Bosacka przeanalizowała skład lodów o smaku waniliowym. Na tapetę wzięła 6 najbardziej znanych marek:

“Powoli zaczyna się sezon na lody 🍦🍦🍦

👉 Niestety czasy loda na patyku za 30 groszy, a nawet 2 zł minęły (chyba bezpowrotnie). Ale cieszmy się tym co mamy. A mamy całe morze różnych smaków lodów, kształtów i…składów 🙃

🍦 Dziś na tapet wzięłam lody waniliowe od różnych producentów🍦

Na dwóch grafikach umieściłam składy 6 produktów, co z nich wynika?”

Bosacka zwróciła uwagę na fakt, że w większości przypadków na czołowym miejscu znajduje się odtworzone odtłuszczone mleko:

“👉 W większości przypadków na pierwszym miejscu w składzie jest „odtworzone odtłuszczone mleko”. Co to takiego? To niesłodzone, zagęszczone mleko do którego dodaje się odpowiednią ilość wody. W dwóch przypadkach na pierwszym miejscu w składzie była śmietanka”

Niestety większość marek nie rezygnuje również z syropu glukozowo-fruktozowego:

“👉 Niestety większość gotowych lodów oprócz cukru zawiera syrop glukozowo-fruktozowy (którego lepiej unikać)”

Co gorsza w większości lodów znajdziecie sztuczne aromaty i wodę:

“👉 W takich lodach kryją się też często sztuczne aromaty
👉 Niektórzy producenci dodają do lodów wodę”

Bosacka nie kończy swojego wywodu zwracając uwagę na stabilizatory, takie jak mączka chleba świętojańskiego i guma guar:

“👉 Na czerwono zaznaczyłam też stabilizatory, zazwyczaj jest to mączka chleba świętojańskiego i guma guar. Nie są substancje szkodliwe, ale wcale nie są obowiązkową pozycją w składzie. Ich zadaniem jest nadanie lodom kremowej konsystencji. Da się znaleźć w sklepie lody waniliowe bez tych składników, chociaż nie ma ich dużo.”

Kończąc wpis ekspertka od zdrowego żywienia zachęciła do robienia domowych lodów oraz nie oszczędzaniu na kupowaniu droższych lodów bo jak się okazuje, w większości przypadków wyższa cena często oznacza wyższą jakość:

“🍦 Do zrobienia lodów w domu potrzebujemy tak naprawdę tylko śmietankę (i/lub mleko), żółtka jaj i jakąś substancję słodzącą (np. cukier, ale lepiej, aby był to np. erytrytol albo miód). Chociaż przepisów na domowe lody jest cała masa.

👉 Niestety większość lodów sklepowych zawiera dużo dodatków do żywności, a zamiast śmietanki lub mleka… wodę. Dlatego w przypadku lodów może być tak, że im wyższa cena, tym wyższa jakość 💸

❗️Oczywiście loda zjadamy głównie dla smaku i przyjemności, skład ma tu mniejsze znaczenie, ale warto wiedzieć co się je 😋(…)”

Składy lodów
Bosacka bierze pod lupę skład lodów
Katarzyna Bosacka sprawdza skład lodów
Bosacka sprawdza skład lodów znanych marek

Zaskoczył Was wpis Katarzyny Bosackiej? Widzicie tu swoje ulubione lody?

Źródło: Instagram Katarzyny Bosackiej

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej