Czujesz się zmęczony, obolały, a do tego masz katar lub męczy Cię kaszel i ból gardła? To mogą być objawy przeziębienia. Nie bagatelizuj tego stanu żeby nie zmienił się w groźną dla życia grypę. Sprawdź jakie są domowe sposoby na przeziębienie.
Stara rada babć i ciotek głosi, że nic tak nie pomaga na pierwsze objawy choroby jak syrop z cebuli. Jest on uważany za „lek na wszystko”, działa na kaszel i odporność, a niektórzy sądzą, że leczy także ból gardła. Wystarczy pokroić cebulę w kostkę, włożyć do słoika, zasypać cukrem tak żeby cała cebula była przykryta, wymieszać, zakręcić i odczekać kilkanaście godzin. Cukier sprawi, że cebula wypuści sok, a to oznacza, że syrop jest gotowy. Można go pić kilka razy dziennie po 1-2 łyżki, a w słoiku można go trzymać i aplikować około 7 dni. Syrop ma intensywny zapach i smak, co jednak nie każdemu może przypaść do gustu.
Imbir ma zastosowanie w medycynie naturalnej, jest bogaty w substancje przeciwzapalne i ma działanie odkażające. Przygotowanie naparu jest łatwe i szybkie. Kilkanaście plastrów świeżego imbiru zalewamy wodą (około pól litra), gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Wywar pijemy ciepły z dodatkiem miodu.
Pomocą w objawach przeziębienia może być również mleko zagotowane z miodem i masłem – nawilża gardło, a dodatkowo czosnek zabija bakterie. Podgrzewamy szklankę mleka, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę masła i łyżkę miodu. Pijemy od razu po przygotowaniu. Sposób ten jest starą i niezawodną drogą do pozbycia się bólu gardła i objawów przeziębienia.
W przypadku przeziębienia poleca się także picie dużej ilości płynów – około 2 litrów dziennie. Pomaga to nawilżyć nabłonek nosa i gardła. Unikaj zatem napojów powodujących odwodnienie takich jak napoje z kofeiną lub alkohol. Podobnie nawilżające działanie ma rosół. Uznawany przez Babcie za idealny sposób na przeziębienie, przygotowany na kawałku dobrego mięsa, ma zbawienny wpływ na organizm.
Naturalnie pomocą przy przeziębieniu jest witamina C. Znajduje się ona w wielu owocach i warzywach. Możesz też dostarczyć sobie ją w formie tabletek, ale nic nie zastąpi plastra cytryny do herbaty czy surówki z kiszonej kapusty. Badania pokazują, że witamina C skraca czas trwania przeziębienia i łagodzi objawy.
Naturalnie aby zapobiegać przeziębieniom najlepsze jest dbanie o organizm. Zdrowe żywienie i odpoczynek wzmacniają układ odpornościowy i pomogą zachować zdrowie na dłużej. Warto jednak pamiętać, że jeśli objawy przeziębienia nie znikają, nasilają się i utrzymują się przez kilka dni, a do tego pojawiają się dodatkowe objawy choroby, należy zgłosić się do lekarza.