Kuchenne Rewolucje: Prova Gourmet to teraz Osteria di Bitondo! “To była najlepsza pizza, jaką w życiu jadłam”!

21 listopada 2019
Przez: : M.J

Już po raz kolejny Magda Gessler musiała pomóc właścicielom w uratowaniu restauracji. Tym razem Magda przyjechała do Torunia do włoskiej restauracji Prova Gourmet. Dlaczego restauracja znalazła się w opłakanej sytuacji, skoro mieści się na samym rynku? Czy to wina złej kuchni? Zobaczcie, co się wydarzyło i czy tym razem Magda Gessler pomogła właścicielom! Kuchenne Rewolucje: Prova Gourmet to teraz Osteria di Bitondo!

W Toruniu mieści się włoska restauracja Prova Gourmet. Właścicielami są Cristiano i Jagoda, którzy od lat marzyli o własnej włoskiej restauracji. Ich dewizą było przede wszystkim dobre jedzenie, dlatego tez zainwestowali w prawdziwy kamienny piec, ale zabrakło im funduszy na wystrój. O ile klienci chwalili sobie jedzenie serwowane w restauracji, to nie przybywało ich z dnia na dzień. W końcu właściciele zaczęli popadać w kłopoty finansowe. Jagodę i Cristiana nie stać na wynajem mieszkania w Toruniu dlatego też często nocują w restauracji, aby zaoszczędzić. Kryzysowa sytuacja wpływa na ich związek, w którym zaczyna się źle dziać. Jagoda w końcu postanowiła zaradzić ich problemom i poprosiła o pomoc Magdę Gessler. Jak przebiegła ta rewolucja? Zobaczcie!

Kuchenne Rewolucje: Degustacja

Magda Gessler, wchodząc do lokalu, od razu zaznaczyła, że jest w nim bardzo gorąco. Kamienny piec dawał się już od samego wejścia we znaki. Magda degustacyjną kolację zamówiła na patio, które nie zachęcało swoim wyglądem. Jako pierwszej spróbowała pasty przygotowanej przez Jagodę. Następnie po długim czasie oczekiwania na stół trafiła włoska pizza przygotowana przez Cristiano, który recepturę na ciasto stworzył sam.

Magda zjadła kolację i zostawiła właścicieli bez słowa wyjaśnienia. Na następny dzień zaczęła od rozmowy z Jagodą i Cristiano. Jak wyznała, pasta była bardzo dobra, brakowało w niej jedynie więcej parmezanu. Natomiast to pizza zrobiona w kamiennym piecu przez Włocha była królową wczorajszej degustacji. Jak to powiedziała sama Magda Gessler

“To była najlepsza pizza, jaką w życiu jadłam. Jesteś Mistrzem”.

Te słowa na pewno utwierdziły właścicieli w tym, że to, co robią ma sens.

Kuchenne Rewolucje: Kontrola czystości

W kuchni Magda zwróciła uwagę jedynie na to, że brakuje tam kuchenki gazowej. Zamiast tego Jagoda gotowała na płycie indukcyjnej. Magda od razu podkreśliła, że ma się tu znaleźć kuchenka gazowa, bo potrawy gotowane na płytach nie mają smaku. Również patelnie nie były pierwszej nowości. Pomimo braku wielu sprzętów potrzebnych w kuchni test czystości wyszedł bardzo pozytywnie.

Kuchenne Rewolucje: Prova Gourmet to teraz Osteria di Bitondo

Nadszedł czas zmian. Przede wszystkim Magda zwróciła uwagę na wygląd restauracji, który nie zachęcał do wejścia do środka. Wszechobecne białe ściany, przypadkowe ozdoby i chłodny bar zdecydowanie nie przyciągały klientów. Restauracja przeszła spektakularną metamorfozę i z zimnej, wielkiej, białej sali przerodziła się w bardzo kolorowe wnętrze z fototapetami wprost z samej Sycylii.

Menu na główną kolację to:

Tatar z warzyw, między innymi bakłażana i pomidorów ze świeżymi oliwkami i pyszną oliwą

Pasta z pesto i orzechami z parmezanem i pietruszką

Pizza, która była specjalnością szefa kuchni

Goście zaproszeni nie mogli się nachwalić potraw, które pojawiły się na ich stołach. Dało się wyczuć wesoły włoski klimat połączony z dobrym jedzeniem. Po tak udanej kolacji właściciele nabrali jeszcze bardziej wiatru w żagle

Kuchenne Rewolucje: Powrót Magdy Gessler

Już od wejścia Magda zauważyła, że lokal jest pełny gości, którzy przyszli z całymi rodzinami. Magda od razu zamówiła wszystkie dania, które pojawiły się na głównej kolacji. Jako pierwszego spróbowała tatara, który był wyśmienity. Jako druga na stół trafiła pasta z pesto i dużą ilością parmezanu, która została podana przez samego Cristiano. To danie również przeszło egzamin na piątkę z plusem. Magda nie mogła się nachwalić pasty. Jako ostatnia na stół trafiła królowa tej restauracji, czyli pizza wykonana przez Cristiano. O ile była bardzo dobra to Magda kazała ją dopracować, ponieważ była za sucha! Właściciele bez wątpienia zdali egzamin, a Magda tę rewolucję podkreśliła słowami:

“Cristian gotuje sercem i miłością. Miejsce godne polecenia!”

Osteria di Bitondo znajduje się w Toruniu na Rynku Nowomiejskim 4!

Jak podobał Wam się kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji?

Cały odcinek Kuchennych Rewolucji w Toruniu możecie zobaczyć TUTAJ!

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej