Kuchenne Rewolucje: “Tarta Poducha” zmieniła się w “Pyszne Korzenie”! [MENU, CENY, ADRES]

4 października 2019
Przez: : M.J

W piątym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler wybrała się do Wrocławia, gdzie w pobliżu wielu uczelni i placu Grunwaldzkiego swoją knajpkę otworzyło dwóch 25-latków. Dlaczego potrzebowali pomocy i czy rewolucja się udała ? Zobaczcie, Kuchenne Rewolucje: “Tarta Poducha” zmieniła się w “Pyszne Korzenie”!!

“Tarta Poducha” to mała knajpka, którą otworzyło dwóch przyjaciół, Krzysztof i Adrian. Pomysł na biznes wziął się z burzy mózgów w przyjacielskim gronie. W tym niewielkim interesie chłopakom pomagały dwie dziewczyny Jowita i Monika. Głównym daniem lokalu były różnego rodzaju tarty.

Z czasem zaczęły pojawiać się problemy. Kiedy zmarł ojciec jednego z właścicieli, jego długi przeszły na syna, co spowodowało przejęcie kont lokalu. Niczego nieświadomi właściciele znaleźli się w prawdziwym dołku. Pomimo kilku stałych gości, lokal zaczął przynosić straty, a Krzysztof i Adrian ostatnią nadzieję pokładali w Magdzie Gessler! Czy pomogła chłopakom stanąć na nogi?

Kuchenne Rewolucje: “Tarta Poducha”

“Tarta Poducha” to knajpa włosko -francuska, gdzie w menu królowały tarty, makarony i sałatki. Wystrój lokalu idealnie pasował do nazwy, bo wnętrze było wypełnione po brzegi kolorowymi poduszkami i trzeba przyznać, że klimat był naprawdę przytulny i spodobał się samej Magdzie Gessler.

Na pierwszy ogień Magda spróbowała tarty z gruszką, karmelizowaną pietruszką i gorgonzolą, która jak stwierdziła była za mdła i tłusta. Później na stół trafiła zupa fasolowa na wędzonym boczku, którego autorem był tato Krzysztofa. O ile boczek zrobił na Magdzie wrażenie to niestety, zabił smak fasoli.

“To jest fasolowa robiona na grochówkę wojskową. Jest taka duża ilość wędzonki”.

Carbonara i Pesto Verde przypadły Magdzie do gustu co oznaczało, że Adrian, który zajmował się kuchnią, ma dryg do gotowania.

“Carbonara jest bardzo dobra “– skomentowała Magda.

https://www.instagram.com/p/B11aWUoIdPc/

Po skosztowaniu wszystkich dań Gessler już wiedziała, co ją czeka. Makarony oceniła na piątkę z plusem natomiast cała reszta nie specjalnie przypadła jej do gustu. Tym razem jednak obeszło się bez rzucania talerzami, a na wychodne powiedziała:

“Bardzo dużo czujecie. Macie bardzo dużą pasję i zaangażowanie […] Wy jesteście bardzo mili, bardzo kulturalni”.

Następny dzień to inspekcja kuchni, która wypadła bardzo dobrze. Jedynie leżące ciasta na tarty zwróciły uwagę Magdy, która zabroniła je robić wcześniej niż to wskazane. Adrian zaserwował dwa kolejne popisowe dania. Makaron amatriciana był dobry, lecz nie nie włoski, ale hiszpański. Natomiast sałatka z dorszem i miodem nie specjalnie trafiła w podniebienie Magdy.

“Gotujecie smacznie, ale od czapy. Musicie zacząć od prostych dań “

Chłopacy mieli przygotować żur na własnym zakwasie. Który jak się okazało, był strzałem w dziesiątkę. Przyszedł czas na zmiany!

Bistro “Pyszne Korzenie”

W nowym menu wymyślonym, przez restauratorkę znajdziemy jedynie 25% mięsa , a cała reszta to warzywa. Na finałową kolację został przygotowany pasztet z selera, żurek na białej kiełbasie, tarta i drugie danie z kotletami z indyka. Podczas tej rewolucji Maga była naprawdę miła i jak sama stwierdziła, nie ma za co krytykować ekipy.

https://www.instagram.com/p/Bx4Ftm2CD6M/

Wystrój lokalu nie zmienił się diametralnie. Pozbyto się większości poduch, które zostały zastąpione jaśniejszymi. Siedzenia z palet zostały przemalowane na biało, a na ścianach pojawiły się zarysy Wrocławia. Główna kolacja zachwyciła zaproszonych gości.

Kiedy po czterech tygodniach przyszedł dzień testu, Gessler nie kryła zadowolenia. Ciepłe przywitanie było tylko początkiem sukcesu chłopaków. Wszystkie dania z finałowej kolacji zdały egzamin, jedynie żurek jak stwierdziła, był dziwny, ale pyszny!

“Totalna pycha! […] Wy zdaliście najważniejszy egzamin waszego życia”.

Bistro “Pyszne Korzenie” znajdziemy na ulicy Skłodowskiej Curie 47/1C we Wrocławiu. Już teraz na oficjalnym funpagu knajpy możemy przeczytać wiele pozytywnych opinii, a panowie mają tam stały kontakt ze swoimi gośćmi. Dania z finałowej kolacji można zamówić już za 75 zł, a w ich skład wchodzą:

Pasztet z selera,
Żur staropolski,
Tarta lotaryńska,
Kotlet z indyka, jabłko i purée,
Słodka tarta.

Źródło:
https://www.facebook.com/pysznekorzenie/photos/a.1928636590502968/2720732197960066/?type=3&theater

Na pewno ten odcinek “Kuchennych Rewolucji” należał raczej do tych milszych i trzeba przyznać, że panowie pomimo swojego młodego wieku naprawdę stanęli na wysokości zadania. Jak możemy przeczytać na ich stronie na Facebooku, po transmisji odcinka przygotowują się na prawdziwe oblężenie lokalu!

Jak podobał Wam się odcinek?

https://www.instagram.com/p/B29mhUXIWT9/

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej