Fit orzechowiec według Ewy Chodakowskiej! Idealna propozycja na świąteczny stół!

19 grudnia 2021
Przez: : J.J

Trenerka zadbała o to, by wszyscy, którzy nie chcą porzucać diety w świąteczny czas, mogli skosztować coś równie słodkiego i pysznego. Zobaczcie przepis Chodakowskiej na fit orzechowca. Na pewno przypadnie Wam do gustu a przygotuje go nawet największy kulinarny laik.

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. W naszych domach pojawiły się już pierwsze dekoracje, wielu z nas zdecydowało się udekorować choinkę, a duża część osób szykuje pierwsze potrawy i przepisy, które wykorzystamy tuż przed samą wigilią. Na stołach w ten wyjątkowy dzień staną tradycyjne potrawy, które goszczą praktycznie w domu każdego z nas. Są nimi barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, różnego rodzaju ryby, a w tym na pewno karp i śledzie. Jak co roku, przydadzą się również słodkie dania, które będą świetną alternatywą po wigilijnej kolacji lub idealnie sprawdzą się do kawy i herbaty w pozostałe, świąteczne dni, kiedy nasze domy odwiedzi rodzina czy przyjaciele.

Zobacz także: Bezglutenowe pierniczki od Lewej! Pyszności!

Pomysł na zdrowe ciacho od Ewy Chodakowskiej

Choć wiadomo, że przez ten czas nie powinniśmy zwracać uwagi na kalorie, wiele z nas szuka przepisów, które nie zaprzepaszczą jego starań o wymarzoną sylwetkę. Jeśli jesteście w tym gronie w Waszą stronę wyszła Ewa Chodakowska, która proponuje Wam lżejsze przepisy świąteczne. Wśród nich znajdziecie przepis na fit orzechowca, który znajduje się w jej książce „Fit and Sweet”. Zobaczcie, jak przyrządzić go krok po kroku. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie.

Chodakowska
Ewa Chodakowska

Składniki

  • Mąka kukurydziana 1 i 1/3 szklanki [150g]
  • Olej rzepakowy 2 łyżki [20g]
  • Żółtka jaj – 3 sztuki
  • Jaja kurze całe – 1 sztuka
  • Masło orzechowe bez soli – 4 łyżki [100g]
  • Daktyle bez pestek – 25 sztuk [125g]
  • Orzechy ziemne bez soli – 1/2 szklanki [120 g]
  • Gorzka czekolada (powyżej 80 % kakao) – 1/2 tabliczki [50g]

Sposób przygotowania:

Mąkę połącz z olejem, żółtkami, jajkiem i wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć).

Foremkę keksówkę o wymiarach 25×13 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż do niej ciasto i dokładnie je ugnieć.

Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym 180st. C.

Daktyle zalej wrzącą wodą (250 ml) i odstaw na 10 minut.

Upieczone ciasto wystudź.

Odsącz daktyle, zblenduj je i odstaw na kilka minut, by wystygły.

Upieczony spód posmaruj masłem orzechowym.

Na to połóż masę daktylową.

Ułóż orzechy i włóż na 15 minut do zamrażarki.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Wyjmij ciasto z zamrażarki i polej je czekoladą.

Pokrój na 10 kawałków.

Przechowuj w lodówce.

Życzymy smacznego!

Źródło: Instagram Ewy Chodakowskiej

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej