Jak zrobić pączki z przepisu Magdy Gessler? Proste i pyszne

15 lutego 2023
Przez: : W.M.

Tłusty Czwartek w tym roku wypada 16 lutego i bez wątpienia niejednej osobie przyda się przepis na pączki według Magdy Gessler. Restauratorka chętnie dzieli się swoimi recepturami na przepyszne dania, a jej przepis na pyszne i puszyste pączki z konfiturą idealnie sprawdzi się nie tylko w Tłusty Czwartek, ale i w każdy inny dzień!

Przepis na pączki Magdy Gessler

Przepisy Magdy Gessler cieszą się sporą popularnością, a restauratorka od czasu do czasu zdradza swoje receptury na pyszne dania i słodkości. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów, które wyszły spod jej ręki i zapewne niejedna osoba chętnie z nich korzysta. W mediach niejednokrotnie było również głośno na temat cen, za które kupimy przysmaki od Gessler. Na szczęście w internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, a my przedstawiamy Wam jeden z nich, który wbrew pozorom nie jest wcale trudny!

Przepis na pączki Magdy Gessler
Paczki od Magdy Gessler

Tłusty Czwartek to prawdziwe święto pączków. Do przygotowania pączków z konfiturą różaną według Magdy Gessler potrzebujemy składników, które większość osób znajdzie w swojej kuchni.

Zobacz również: Jak zrobić ciasto korzenne z przepisu Kasi Tusk?

Składniki:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g lukru
  • konfitura z płatków róż
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
  • 2 g soli

Jak zrobić pączki z przepisu Magdy Gessler?

1. Do mleka dodajemy 100 g cukru oraz wcześniej rozdrobnione drożdże. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Miksturę podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Kolejno dodajemy 250 g mąki i odstawiamy wszystko na 30 minut.

2. Następnie oddzielamy żółtka od białek (20 jajek). Żółtka mieszamy z 10 jajkami oraz 200 g cukru, solą i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do 35 st. C.

3. Drożdże, które zwiększyły swoją objętość, mieszamy z masą jajeczną i dodajemy 1,2 kg mąki. Wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką, aż uzyskamy gładką konsystencję. Następnie dodajemy roztopione masło.

4. Gotowe ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, ugniatając w międzyczasie, aby pączki wyszły bardziej puszyste. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, następnie na ciasto nakładamy konfiturę, zawijamy brzegi i formujemy pączki.

5. Uformowane pączki oprószamy mąką i kładziemy na blacie. Przykryte ściereczką odkładamy na 40 min. Kolejny przechodzimy do smażenie w roztopionym smalcu. Warto pamiętać, aby odwrócić pączki chociaż raz podczas smażenia.

Po wystygnięciu dekorujemy nasze pączki lukrem i skórką pomarańczową. Nie mamy wątpliwości, że ten przepis na pyszne pączki zadowoli każde podniebienie nawet to najbardziej wymagające.

Skorzystacie z przepisu na pączki według Magdy Gessler?

źródło: Instagram M. Gessler

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej