Ania Starmach to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych osób w kręgu kulinarnym w naszym kraju. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością i nic w tym dziwnego. Zobaczcie kolejny z nich, który świetnie przyda się w Święta Bożego Narodzenia. Jeśli uwielbiacie rybę po grecku koniecznie wypróbujcie przepisu Ani. Serdecznie polecamy!
Ania Starmach od lat dzieli się z nami swoją pasją do gotowania. Jej liczne przepisy zarówno na słono, jak i słodko uwielbia tysiące Polaków. Teraz kiedy coraz większymi krokami zbliżamy się do Świąt Bożego Narodzenia, wielu z nas szuka ciekawych przepisów, których użyją w ten wyjątkowy czas. Ostatnio informowaliśmy Was o przepisie Ani, na sernik wiedeński, który jak zapewniała, zrobi każdy, nawet kulinarny laik. Teraz jurorka “MasterChefa” postanowiła podzielić się z nami swoim przepisem na rybę po grecku, którą uwielbia wielu z Was i jednocześnie nie wyobraża sobie świątecznej kolacji bez tej potrawy.
Ryba po grecku podawana jest na ciepło lub na zimno – w zależności od upodobania. Składają się na nią smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Po usmażeniu ryby krótko dusi się ja w przyrządzonych wcześniej warzywach. Jaki przepis ma do zaoferowania Ania Starmach? Zobaczcie wszystkie składniki, które potrzebujecie oraz sposób przygotowania krok po kroku!
Cebulę pokrój w piórka.
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut.
Do cebuli dodaj pozostałe warzywa.
Smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę.
Gotuj 10 minut.
Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw.
Duś na małym ogniu przez około 15 minut.
Rybę dopraw solą i pieprzem.
Podziel na mniejsze filety.
Rybę obtocz w mące.
Przysmaż na złoty kolor.
Rybę przełóż do naczynia.
Przykryj warzywami i schładzaj przez noc w lodówce.
Życzymy smacznego!
Źródło: Instagram Ani Starmach