Śledzie według Lewandowskiej! Dodatkiem orzechy i przyprawy korzenne!

18 grudnia 2020
Przez: : J.J

Śledzie to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole. Jeśli lubicie przyrządzać je na różne sposoby, bez wahania zróbcie to według przepisu Ani Lewandowskiej. Ten przepis wykona nawet największy, kulinarny laik! Śledzie według Lewandowskiej! Dodatkiem orzechy i przyprawy korzenne!

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym wiele z nas przygotowuje już pierwsze potrawy, które znajdą się na świątecznym stole oraz przepisy, które wykorzystamy tuż przed wigilią. Jedną z potraw, której nie może zabraknąć na stołach wielu z Was są śledzie w przeróżnej postaci. Dla smakoszy tej ryby mamy ciekawy przepis Ani Lewandowskiej, który bez wątpienia oczaruje domowników i gości.

Jak wiadomo, Ania Lewandowska oferuje swoim fanom nie tylko treningi, które pomagają zgubić zbędne kilogramy ale i ciekawe diety i przepisy. Kiedy więc chcemy w Święta Bożego Narodzenia zrobić coś zdrowego, a jednocześnie nietuzinkowego zdecydujcie się na poniższy przepis!

Śledzie według Lewandowskiej! Dodatkiem orzechy i przyprawy korzenne!

Śledzie w orzechach i przyprawach korzennych znajduje się na blogu Ani Lewandowskiej. Jak przyznała trenerka, przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy z nas, a nie tylko kuchenny ekspert.

Źródło: https://hpba.pl/sledzie-orzechach-przyprawach-korzennych/

Składniki na marynatę:

  • 400-500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 5 cm kawałek imbiru
  • pieprz cayenne lub czarny w ziarnach
  • 5 goździków
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 kulki ziela angielskiego

Składniki na płynną „posypkę”:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Śledzie według Lewandowskiej! Dodatkiem orzechy i przyprawy korzenne!

Sposób przygotowania:

Rozłóż umyte i osuszone płaty śledzi w misce.

W szklance rozrób marynatę, mieszając wszystkie przygotowane na nią składniki.

Zalej śledzie przygotowaną marynatą.

Pokrój w półplasterki cebulę i rozłóż na śledziach.

Włóż do lodówki i marynuj około 24 godziny.

Przygotuj posypkę:

Rozgnieć w ręku orzechy włoskie.

Wymieszaj orzechy z pozostałymi składnikami.

Polej/posyp śledzie i trzymaj w lodówce.

Skorzystacie?

Zobaczcie również: Fit makowiec Anny Lewandowskiej. Pysznie i zdrowo

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej