Święta tuż tuż, a co za tym idzie, wiele gwiazd dzieli się ze swoimi fanami przepisami sprawdzone dania oraz słodkości. Szukacie przepisu na pyszne i zdrowie ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole? Możecie skorzystać z propozycji jednej z najpopularniejszych trenerek. Oto przepis na wielkanocną szarlotka według Ewy Chodakowskiej.
Ewa Chodakowska to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych i cenionych trenerek. Popularność zdobyła już wiele lat temu i od tego momentu kobiety pokochały ją i jej ćwiczenia. Ewa zmotywowała do aktywnego trybu życia i zdrowego odżywania miliony Polek. Efekty tego, jak trenerka potrafi zmienić życia swoich fanek, widać gołym okiem. Chodakowska bardzo chętnie pokazuje na swoim profilu metamorfozy osób, które zdecydowały się przyjąć wyzwanie i zawalczyć przede wszystkim o swoje zdrowe, a przy okazji pięknie i zgrabnie wyglądać.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i Ewa dołączyła do grona znanych osób, które zdradziły fanom, co znajdzie się na ich świątecznym stole.
ZOBACZ TAKŻE: Przepis Magdy Gessler na białą kiełbasę! Ten dodatek Was zaskoczy!
Ewa na swoim Instagramie podzieliła się z internautami przepisem, który znalazł się w jednej z książek Chodakowskiej FIT & SWEET. Wielkanocna szarlotka według Ewy to aż 16 porcji pysznego ciasta tylko po 261 kcal jeden kawałek.
“Migdały i orzechy zblenduj na mąkę, wsyp je do dużej miski dodaj płatki owsianki i wiórków kokosowych, olej, masło orzechowe i ksylitol. Ucieraj, aż wszystkie składniki połączą się – powinna powstać gliniasta kruszonka. Gdyby masa okazała się za mało plastyczna, dodaj odrobinę wody i ponownie wymieszaj. Ciastko odstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, wydrąż, pokrój, wrzuć do dużego garnka i podduś na średnim ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż się rozpadną. Dodaj cynamon i odparuj nadmiar wody.
Połową ciasta wyklej spód okrągłej formy (o średnicy 26 – 28 cm), na wierzchu wyłóż jabłka. Na suchej patelni podpraż płatki migdałów oraz wiórki kokosowe i dodaj je do drugiej części ciasta. Wymieszaj i powstałą kruszonką posyp wierz ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i piecz przez 30 minut, aż wierzch szarlotki zbrązowieje (nie używaj opcji termoobieg).” – poinstruowała Ewa.
Smacznego!
Źródło: Instagram Ewy Chodakowskiej