Mazurek z białą czekoladą i wiśniami według Anny Starmach! Idealny na wielkanocny stół!

1 kwietnia 2023
Przez: : M.J

Szukasz ciekawych, a zarazem nowoczesnych przepisów na wielkanocny stół? Jak wiadomo, nie może zabraknąć na nim jajek, mięs, sałatek, a również ciast. My mamy dla Was przepis krok po kroku na wielkanocnego mazurka z białą czekoladą i wiśniami. Musicie koniecznie go wypróbować! Mazurek według Anny Starmach to prawdziwe niebo dla podniebienia.

Święta Wielkanocne

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Wiele z nas robi już zakupy i kompletuje przepisy na potrawy, które staną na wielkanocnym stole. Dla każdego ze smakoszy pyszności nie może zabraknąć tam świątecznych ciast. Sernik, babka, czy mazurek to kwestia indywidualna. My natomiast mamy dla Was przepis utalentowanej Anny Starmach. Jeśli nie lubicie tradycyjnego mazurka, a zależy Wam, by pojawił się wśród wielkanocnych potraw zachęcamy do zapoznania się z poniższym przepisem! Wasi goście będą się zajadać!

ZOBACZ TAKŻE: Ceny wielkanocnego cateringu od Magdy Gessler! Nie każdego będzie na to stać!

Anna Starmach zawodowo

Przypominamy – Ania Starmach to polska kucharka, autorka książek kucharskich oraz portalu kulinarnego. Największą popularność zdobyła dzięki udziałowi w roli jurora w programach MasterChef oraz MasterChef Junior. Ania ma na swoim koncie liczne staże w renomowanych restauracjach na całym świecie. Jej przepisy cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

Starmach Anna
Ania Starmach

Składniki na mazurka Ani Starmach

By przygotować na wielkanoc mazurka z białą czekoladą i wiśniami, nie musicie robić wielkich zakupów. Jesteśmy pewni, ze większość produktów znajdziecie się w Waszych kuchniach. Będziecie potrzebowali:

  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 jajko

Masa:

  • 300 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g wiśni
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku

Mazurka z białą czekoladą i wiśniami według Anny Starmach przyrządzi nawet największy kulinarny laik. Zobaczcie krok po kroku, jak przygotować to przepyszne ciasto:

  • Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.
  • Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 x 33 cm, nakłuwaj.
  • Piecz 40 minut w 180 stopniach.
  • Śmietankę zagotuj, ściągnij z ognia.
  • Czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj. 
  • Wylej na ostudzony spód.
  • Schładzaj w lodówce do całkowitego stężenia masy.
  • Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców.
  • Zagotuj, ostudź.
  • Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka.

Skorzystacie z przepisu Anny Starmach?

Źródło: Aniastarmach.pl, Instagram Ani Starmach

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej