Wielkanocna szarlotka według Ewy Chodakowskiej. Smacznie i zdrowo!

7 kwietnia 2023
Przez: : M.J

Święta tuż tuż, a co za tym idzie, wiele gwiazd dzieli się ze swoimi fanami przepisami sprawdzone dania oraz słodkości. Szukacie przepisu na pyszne i zdrowie ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole? Możecie skorzystać z propozycji jednej z najpopularniejszych trenerek. Oto przepis na wielkanocną szarlotka według Ewy Chodakowskiej.

Kim jest Ewa Chodakowska?

Ewa Chodakowska to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych i cenionych trenerek. Popularność zdobyła już wiele lat temu i od tego momentu kobiety pokochały ją i jej ćwiczenia. Ewa zmotywowała do aktywnego trybu życia i zdrowego odżywania miliony Polek. Efekty tego, jak trenerka potrafi zmienić życia swoich fanek, widać gołym okiem. Chodakowska bardzo chętnie pokazuje na swoim profilu metamorfozy osób, które zdecydowały się przyjąć wyzwanie i zawalczyć przede wszystkim o swoje zdrowe, a przy okazji pięknie i zgrabnie wyglądać.

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i Ewa dołączyła do grona znanych osób, które zdradziły fanom, co znajdzie się na ich świątecznym stole.

ZOBACZ TAKŻE: Przepis Magdy Gessler na białą kiełbasę! Ten dodatek Was zaskoczy!

Trenerka Ewa Chodakowska
Chodakowska Ewa

Wielkanocna szarlotka według Ewy Chodakowskiej

Ewa na swoim Instagramie podzieliła się z internautami przepisem, który znalazł się w jednej z książek Chodakowskiej FIT & SWEET. Wielkanocna szarlotka według Ewy to aż 16 porcji pysznego ciasta tylko po 261 kcal jeden kawałek.

Wielkanocna szarlotka według Ewy Chodakowskiej
Szarlotka Ewy Chodakowskiej z książki Fit and Sweet

Potrzebne składniki:

  • Płatki owsiane (ewentualnie bezglutenowe) – 1 i 1/3 szklanki (150 g)
  • Migdały całe (ewentualnie nerkowce) – 3 garści (100 g)
  • Wiórki kokosowe – 7 łyżek (70 g)
  • Orzechy włoskie – 2 garści (ok. 35 g)
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki (20g)
  • Ksylitol – 2 łyżki (28 g)
  • Masło orzechowe – 2 łyżki (50 g)
  • Migdały w płatkach – 3 łyżeczki (15 g)
  • Jabłka, całe – 2 kg
  • Cynamon – 2 łyżeczki (8 g)

Jak przyrządzić szarlotkę z przepisu Ewy Chodakowskiej?

Migdały i orzechy zblenduj na mąkę, wsyp je do dużej miski dodaj płatki owsianki i wiórków kokosowych, olej, masło orzechowe i ksylitol. Ucieraj, aż wszystkie składniki połączą się – powinna powstać gliniasta kruszonka. Gdyby masa okazała się za mało plastyczna, dodaj odrobinę wody i ponownie wymieszaj. Ciastko odstaw na 30 minut do lodówki.

Jabłka obierz, wydrąż, pokrój, wrzuć do dużego garnka i podduś na średnim ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż się rozpadną. Dodaj cynamon i odparuj nadmiar wody.

Połową ciasta wyklej spód okrągłej formy (o średnicy 26 – 28 cm), na wierzchu wyłóż jabłka. Na suchej patelni podpraż płatki migdałów oraz wiórki kokosowe i dodaj je do drugiej części ciasta. Wymieszaj i powstałą kruszonką posyp wierz ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i piecz przez 30 minut, aż wierzch szarlotki zbrązowieje (nie używaj opcji termoobieg).” – poinstruowała Ewa.

Smacznego!

Źródło: Instagram Ewy Chodakowskiej

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej