Przepis Magdy Gessler na białą kiełbasę! Nie wpadlibyście na to, żeby przygotować ją w ten sposób!

7 kwietnia 2023
Przez: : M.J

Magda Gessler to niekwestionowana królowa na polskim rynku kulinarnym. Nic więc dziwnego, że dla większości z nas jest prawdziwą wyrocznią, jeśli chodzi o wybór produktów i niebanalne łączenie smaków. Zobaczcie, przepis Magdy Gessler na białą kiełbasę. Wcale nie wydaje się trudny, a smak może Was bardzo zaskoczyć!

Kilka słów o Magdzie Gessler

Magda Gessler to najpopularniejsza restauratorka w naszym kraju. Jest właścicielką kilkunastu restauracji. Jedna z najbardziej znanych to U Fukiera, która odwiedzana jest nie tylko przez Polaków, ale również przez zagraniczne gwiazdy. Dodatkowo Magda na swoim koncie ma książki kucharskie oraz felietony kulinarne, które cieszą się ogromną popularnością. Magda jest również jurorką polskiej edycji programu MasterChef, oraz od lat pełni rolę gospodyni programu Kuchenne Rewolucje.

Przepis Magdy Gessler na białą kiełbasę

Restauratorka od lat prężnie działając na polskim rynku kulinarnym zyskała masę fanów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas szuka przepisów restauratorki w Internecie. Ze względu na zbliżającą się Wielkanoc mamy dla Was jeden z przepisów Magdy – na białą kiełbasę z zaskakującym dodatkiem, którym jest konfitura z cebuli!

ZOBACZ TAKŻE: Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na mazurka w wersji FIT!

Przygotowanie jest zadziwiająco szybkie i wcale nie musisz posiadać specjalnych kulinarnych umiejętności! By przygotować kiełbasę na 6 osób musimy zaopatrzyć się w poniższe zakupy oraz przygotować produkty, które na pewno znajdują się w każdej kuchni.

Wielkanoc
Wielkanoc u Magdy Gessler

Kiełbasa

  • 1 kg surowej, białej kiełbasy
  • 1cebula
  • 1 litr bulionu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kieliszek wina
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru

Konfitura z cebuli

  • 5 cebul
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 ml wina i wody
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie kiełbasy

W pierwszej kolejności ugotuj kiełbasę do miękkości w rondelku z bulionem. Dodaj łyżkę masła i całą cebulę. Przed samym podaniem należy zasmażyć masło z mąką i pomieszać wraz z sosem, winem i sokiem z cytryny. Dodaj następnie szczyptę cukru i zagotuj – kiełbasa gotowa!

Konfitura z cebuli

Przygotowanie konfitury z cebuli rozpocznij od rozgrzania oliwy w rondlu o grubym dnie. Dodaj obraną i pokrojoną w pióra cebulę. Całość podsmaż aż cebula się zeszkli. Dodaj cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Do wszystkiego dolej wino i wodę. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu, aż cebula będzie miała pożądaną miękkość, reszta musi wyparować (potrwa to około godziny). Na koniec dodaj ocet balsamiczny, sól oraz pieprz.

Powstałą konfiturę włóż do słoika, aby ostygła. Tuż przed podaniem gorącą kiełbasę polej sosem z konfiturą z cebuli. Gotowe!

Skorzystacie z przepisu Magdy Gessler?

Źródło: Instagram Magdy Gessler, YouTube

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej