Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Przepis

3 kwietnia 2023
Przez: : W.M.

Biała kiełbasa to jedna z najpopularniejszych potraw na święta Wielkanocne w Polsce. Jej smak i aromat kojarzą się z tradycyjnymi polskimi świętami, a jej przygotowanie jest stosunkowo proste. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszną białą kiełbasę, którą możesz przygotować samodzielnie w domu.

Przepis na białą kiełbasę

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 1/2 kg mięsa cielęcego
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki białego pieprzu
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki kolendry
  • 1/2 łyżki gorczycy
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • sznurek do kiełbasy

Jak przygotować białą kiełbasę na Wielkanoc?

  1. Mięso wieprzowe i cielęce należy mielone oddzielnie, na drobno.
  2. Do mięsa dodajemy sól, cukier, biały pieprz, czarny pieprz, kolendrę, gorczycę i czosnek granulowany. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Mięso wraz z przyprawami wkładamy do miski i wyrabiamy przez około 10 minut, aż do momentu, gdy masa będzie dobrze wymieszana i elastyczna.
  4. Następnie, mięso wraz z przyprawami wkładamy do maszyny do mielenia, która pozwoli nam na wypełnienie jelita kiełbasy. Można też użyć ręcznej wypełniarki.
  5. Kiełbasę układamy na stole i owijamy sznurkiem w regularne odstępy.
  6. Gotujemy w wodzie o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez około 45-60 minut, aż do momentu, gdy kiełbasa nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku.

Biała kiełbasa najlepiej smakuje na gorąco, z dodatkiem chrzanu i chleba. Można ją także podawać na zimno, np. w postaci przekąski na wielkanocnym stole. Przygotowanie kiełbasy w domu pozwala nam na kontrolowanie składników i przypraw, co sprawia, że możemy dopasować smak do swoich preferencji.

Warto pamiętać, że biała kiełbasa to produkt wrażliwy na warunki przechowywania, dlatego należy ją przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni od przygotowania. Jednak z pewnością będzie to pyszna i aromatyczna potrawa na święta Wielkanocne, która zachwyci nie tylko Twoją rodzinę, ale także gości.

Smacznego!

Zobacz także: Mazurek z białą czekoladą i wiśniami według Anny Starmach! Idealny na wielkanocny stół!

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej