Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler. Palce lizać!

2 października 2022
Przez: : M.J

Magda Gessler od lat cieszy się ogromnym autorytetem kulinarnym. Po jej przepisy sięgają tysiące Polaków. Nic w tym dziwnego! Gessler niejednokrotnie udowodniła, że jej dania to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprawdźmy zatem, jak zrobić knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler.

Kilka słów na temat Magdy Gessler

Magda Gessler to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych restauratorek w naszym kraju. Popularność przyniósł jej występ w Kuchennych Rewolucjach, gdzie pełni rolę gospodyni. Gessler odwiedza upadające restauracje, sprawdza w czym tkwi problem oraz pomaga restauratorom na nowo stanąć na nogi. Nie wszystkie restauracje przechodzą rewolucję. Jednak tym, którym uda się podążać wyznaczoną przez Gessler drogą zyskują popularność i masę klientów, którzy na nowo chętnie odwiedzają lokal.

ZOBACZ TAKŻE: Marynowane grzyby według Magdy Gessler! W czym tkwi sekret gospodyni “Kuchennych Rewolucji”?

Gessler
Magda Gessler

Przepis na knedle ze śliwkami według Magdy Gessler

Po przepisy Gessler chętnie sięgają tysiące Polaków. Jej dania są bardzo smaczne, a podążając za wskazówkami królowej Kuchennych Rewolucji wcale nie takie trudne do przyrządzenia. Sprawdźmy zatem przepis na knedle ze śliwkami według Magdy.

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek,
  • 700 g ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół kostki masła,
  • cynamon lub cukier puder do posypania.

ZOBACZ TAKŻE: Jak zrobić pączki z przepisu Magdy Gessler? Proste i pyszne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj ziemniaki.
  • W trakcie gotowania umyj i dryluj śliwki.
  • Ugotowane ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zblenduj je.
  • Ziemniaki wyłóż na stolnicę. 
  • Posyp je mąką, zrób dołek w masie i wbij tam jajka.
  • Dodaj więcej mąki i szczyptę soli. 
  • Wyrób ciasto na gładką masę (masa musi być dobrze wyrobiona, możesz użyć robota kuchennego).
  • Formuj z niej wałek i tnij na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek rozpłaszcz na placek.
  • Do środka włóż śliwkę i obtocz ją ciastem. 
  • Knedle ze śliwką gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie w dużym garnku. Dodaj szczyptę soli.
  • Knedle ze śliwką wrzuć do gotującej się wody.
  • Czas gotowania licz od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Wtedy odmierz trzy minuty i wyłów je z wody. Najlepiej łyżką cedzakową.

Knedle ze śliwkami to świetny pomysł zarówno na obiad, kolacje, a także deser czy podwieczorek. Podając je można dodać bułkę tartą zarumienioną na maśle, oprószyć je cukrem pudrem czy cynamonem. To popisowe danie znajduje się również w prestiżowej i najbardziej znanej restauracji Magdy Gessler – U Fukiera, w nieco innej, odmienionej wersji:

“💜 Oto one, knedle ze śliwkami 𝐔 𝐅𝐮𝐤𝐢𝐞𝐫𝐚! Tradycyjne, wypełnione polskimi, karmelizowanymi w koniaku śliwkami, oblane pysznym sosem na bazie powideł z rumem i cynamonem, obsypane chrupiącą posypka z masła i bułki przez nas tartej. Całość dopełnia pijany sos angielski i lody waniliowe.”

Smacznego! Skorzystacie z przepisu Gessler?

Źródło: Instagram

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej