Jeśli i Wy szukacie przepisu na świąteczne słodkości, spróbujcie tego, który swoim czytelnikom zaproponowała pewien czas temu Kasia Tusk. Ciasto korzenne z jej przepisu na pewno przypadnie Wam do gustu i z pewnością nie będziecie żałować!
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Już wkrótce wielu z nas spotka się przy świątecznym stole razem z najbliższymi, aby razem świętować i wspólnie spędzać radosny czas. W tym wyjątkowym okresie nie zabraknie prezentów, a także wielu pyszności, które znajdą się na wigilijnym stole. Poza tradycyjnym barszczem z uszkami, pierogami z kapustą i grzybami, czy rybą po grecku z pewnością wielu wyczekiwać będzie także i słodkości.
Jeśli jeszcze nie znaleźliście idealnego przepisu na świąteczne ciasto, przedstawiamy Wam ten na ciasto korzenne, którym podzieliła się Kasia Tusk.
Autorka jednego z najpopularniejszych blogów „Make Life Easier” przepisem na ten wyjątkowy świąteczny wypiek podzieliła się już rok temu. Naszym czytelnikom przypominamy, co będą potrzebować do zrobienia ciasta, a także jak je przygotować.
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy łączymy w jednym naczyniu.
2. Jajka mieszamy z cukrem (ale nie ubijamy mocno) i dodajemy roztopione masło, miód, skórkę z pomarańczy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i likier. Całość powoli wlewamy do suchych składników mieszając delikatnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 50/60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
3. Aby zrobić krem: masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Krem schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę.
Smacznego!
Źródło: Makelifeeasier, Instagram Kasi Tusk