Tyle kosztują ryby nad polskim morzem w 2023 roku! Nie od dziś wiadomo, że zjedzenie ryby podczas wypoczynku nad Bałtykiem to niemal obowiązkowy punkt letnich wypraw. Jednakże, nie jest tajemnicą, że ryby nad morzem nie należą do najtańszych dań. Biorąc pod uwagę panującą inflację i drożyznę, trzeba mieć na uwadze to, że w tym roku może być jeszcze drożej niż zwykle. W sieci pojawiły się już pierwsze doniesienia znad Bałtyku. Wiadomo ile trzeba zapłacić za poszczególne ryby w Sopocie. A warto mieć na uwadze, że sezon wakacyjny jeszcze się nie rozpoczął…
Czy wyobrażacie sobie wypoczynek nad polskim morzem bez zjedzenia dobrej ryby na obiad? Niektórzy podczas pobytu nad morzem żywią się przede wszystkim rybami, z których zresztą słyną nadmorskie regiony. Nie jest jednak tajemnicą, że zjedzenie ryby nad Bałtykiem już od dawna nie należy do najtańszych atrakcji. Za świeżą, dobrą rybę nad polskim morzem, trzeba naprawę sporo zapłacić.
Wydaje się jednak, że ten rok może okazać się pod tym względem rekordowy. Wpływ na to ma rzecz jasna panująca drożyna oraz inflacja. Między innymi te czynniki te sprawiają, że nawet podstawowe produkty żywnościowe w Polsce robią się bardzo drogie. A co dopiero ryba nad morzem, która zawsze kojarzyła się z wysokimi cenami?
Aktualne ceny ryb nad polskim morzem – a konkretniej w Sopocie – sprawdziła redakcja portalu strefabiznesu.pl. Choć sezon wakacyjny jeszcze nie wystartował, już teraz jest dość drogo. Ile ryby nad Bałtykiem kosztują pod koniec maja? Lepiej usiądźcie…
Nad polskim morzem nie brakuje stoisk z wędzonymi rybami. Turyści je uwielbiają, ale trzeba mieć na uwadze ich ceny. Te zwykle podawane są za kilogram. W portalu strefabiznesu.pl czytamy, ile trzeba zapłacić za kilogram wędzonych ryb w Sopocie pod koniec maja.
Kilogram wędzonej makreli to koszt rzędu 29 złotych. Tyle samo trewala kosztuje 52 zł, a węgorza – 160zł. Pstrąg to koszt rzędu 55 zł za kilogram, halibut 68 zł za kilogram, zębacz 68 zł za kilogram, brzuszki łososia 65 zł za kilogram a stek z łososia 145 zł za kilogram. Najtańsze są płaty śledzia – 28 złotych za kilogram.
Jeszcze gorzej jest jednak w nadmorskich barach. Tam ceny podawane są za 100 gram ryby. Strona strefabiznesu.pl podaje, że w Sopocie za 100g dorsza zapłacimy 14,50zł a smażony filet sandacza za 100g – 18zł. Pieczony halibut to 14,50zł za 100 gram, pieczony łosoś norweski – 19zł/100 gram, a pieczona makrela 11zł/100g.
źródło: strefabiznesu.pl