Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler! Restauratorka przeszła samą siebie!

18 grudnia 2021
Przez: : M.S.

Wyborne pierogi z kapustą i grzybami można zrobić na wiele sposobów. Niemniej jednak to właśnie te z kapustą i grzybami królują podczas wigilijnej kolacji. Przepis na pierogi Magdy Gessler bez wątpienia zaspokoi podniebienie niejednego smakosza! Zobaczcie, bo restauratorką tym przepisem przeszła samą siebie!

Potrawy Magdy Gessler

Magdy Gessler chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest jedną z najbardziej znanych restauratorek w naszym kraju, a jej program Kuchenne Rewolucje, w którym pomaga stanąć na nogi podupadającym restauracjom, doczekał się już 23. sezonów! Pasja do gotowania, smak i czasami zaskakujące dodatki do dobrze znanych nam przepisów spowodowały, że jej restauracje cieszą się ogromną popularnością i renomą, a przepisy są pożądane przez wielu kucharzy.

Nie da się ukryć, że wielu z jej fanów szuka idealnego przepisu na wigilijne potrawy. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Komentarze osób, które z niego skorzystały, mówią same za siebie. Magda Gessler po raz kolejny przeszła samą siebie, a jej przepis na tę wigilijną potrawę cieszy się ogromną popularności! Zobaczcie!

Pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler

Na filmiku, który znajdziemy w serwisie YouTube, Magda Gessler postanowiła pokazać jak zrobić wyborne pierogi z kapustą i grzybami. Nie mamy wątpliwości, że zaspokoją podniebienie każdego smakosza. Co będzie nam potrzebne do ich wykonania?

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 100 ml oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • odrobina soli
  • odrobina kminku

Ciasto na pierogi:
Na początku bierzemy się za przygotowanie ciasta. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na blat, następnie formujemy w niej dołek, do którego wlewamy odrobinę ciepłej wody. Całość mieszamy i szybko ugniatamy, aby nam nie stwardniało. Stopniowo dodajemy wodę. Ciasto ugniatamy do tego momentu, aż nie będzie się nam kleiło do dłoni. Następnie gotowe ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką.

Farsz na pierogi:
Wyborne pierogi z kapustą i grzybami nie obejdą się bez dobrego farszu. Do tego możemy wykorzystać kapustę z bigosu, bądź tą, którą przyrządzamy z grzybami. Jednak kiedy zaczynamy robić od początku należy ją podgotować, a następnie poszatkować i dodać do niej podgotowane grzyby. Dodajemy odrobinę soku z kapusty, pieprz, sól oraz mielony kminek. Do kapusty z grzybami możemy również dodać farsz, który pozostał nam z uszek (przepis na farsz do uszek Magdy Gessler zobaczycie TUTAJ). Tak też zrobiła Magda Gessler, a nastąpienie całość jeszcze raz mocno doprawiła. Do naszego farszu dodajemy jeszcze cebulę, którą wcześniej szklimy na maśle.

Następnie zaczynamy lepić pierogi, a gotowe przez kilka minut gotujemy we wrzątku. Najlepiej smakują polane tłuszczykiem i cebulką. Nie mamy wątpliwości, że ten specjał w mgnieniu okaz zniknie z talerza i niejeden Wasz gość poprosi o dokładkę!

Zobacz także: Barszcz wigilijny według Magdy Gessler

Skorzystacie z przepisu Magdy Gessler na wyborne pierogi z kapustą i grzybami?

Źródło: YouTube Magda Gessler

Udostępnij Facebook instagram

Zostaw komentarz

Kliknij by zamknąć i wrócić do strony głównej